Público
Público

Barcelona recupera els jardins Costa i Llobera

L'espai ha estat tancat durant cinc anys per unes filtracions d'aigua

JORGE S. PERUCHET

Els jardins de Mossèn de Costa i Llobera de Montjuïc, uns dels més importants de la ciutat per les seves reconegudes col·leccions de cactus i arbres tropicals, van reobrir ahir després d'estar cinc anys tancats per obres i diversos anuncis d'obertura incomplerts. L'espai ha estat objecte d'una reforma integral per reparar les filtracions d'aigua, que provocaven importants esvorancs i esllavissades. El sindicat CCOO de Parcs i Jardins ha demanat al consistori que faci una auditoria que justifiqui l'elevada inversió de 4,6 milions, quasi el doble del previst inicialment.

L'espai, que té més de sis hectàrees, es va presentar amb una festa ciutadana amb visites guiades i tallers per a la mainada. Des d'ara els que passegin per aquesta zona verda se la trobaran completament renovada. Al jardí s'hi han replantat 3.048 cactus i altres plantes suculentes, 208.000 exemplars de plantes entapissants i 472 unitats d'altres espècies vegetals. A més, s'han creat nous accessos i una nova xarxa de reg, s'ha renovat tot el mobiliari urbà i s'han refet els camins.

Els treballs han costat 4,6 milions, quasi el doble del previst inicialment

Les filtracions es van començar a detectar el 2007 quan es feien unes obres de rehabilitació de la zona. En un principi es va pensar que els problemes podien estar causats per problemes geològics, però després d'auscultar el subsòl durant mesos es va determinar que la presència d'aigua estava vinculada a l'origen dels terrenys, una antiga pedrera, i a una xarxa de clavegueram antiga i deteriorada de mig quilòmetre de llargada que es va trencar, segons va explicar a Públic el director de serveis d'Inversions i Espai Vial de l'ajuntament, Joan García Rey.

Per evitar que la situació persistís més temps s'ha renovat el sistema de drenatge i s'ha construït una canonada que baixa des del túnel de Miramar fins al port. També es preveu continuar fent controls dels nivells d'aigua freàtica i del moviment de terres.

Ahir, l'alcalde de Barce­lona, Jordi Hereu, va justificar el retard en l'obertura perquè els jardins es troben en un 'indret difícil' que ha necessitat un gran esforç d'inversió, 'sobretot al subsòl', per fer la reforma.

El sindicat CCOO reclama una auditoria que justifiqui la inversió

Aquestes explicacions no han satisfet la secció de CCOO de Parcs i Jardins. El sindicat va recordar que les obres havien de durar un any i que quasi han doblat el pressupost inicial. Han passat de 2,5 a 4,6 milions. Segons CCOO, les filtracions es van iniciar quan es va construir el túnel de Miramar per desviar el trànsit que passava davant de l'hotel fet als estudis de TVE i que van causar un canvi en el rumb de les aigües.

El regidor de CiU de Medi Ambient, Raimond Blasi, també va qualificar el pressupost de 'desorbitat' i va criticar l'oportunisme de l'obertura dels jardins, quan falten poc més de quatre mesos per les eleccions. Blasi va portar la seva crítica més enllà i va demanar més manteniment de tots els parcs.

El jardins es van construir a finals dels anys seixanta en pendent a la banda de Miramar de Montjuïc. Per la seva orientació sud-est, amb un microclima ideal per a les plantes crasses, es va dedicar a exposar cactus, de tota mida i geometria, i altres espècies tropicals.

L'espai es va projectar sota la direcció del jardiner municipal i professor de l'escola de jardineria Joan Pañella, i del director de Parcs i Jardins de l'època, Joaquim Maria Casamor. Els Costa i Llobera, considerats una joia botànica, es van inaugurar el 1970 .