Público
Público

Barcelona serà un referent mediambiental de la UE

L'Institut Forestal Europeu s'instal·larà al juny al recinte històric de Sant Pau

PÚBLIC

El recinte històric de l'Hospital de Sant Pau serà la seu de l'oficina de polítiques globals de l'Institut Forestal Europeu (EFI), destinada a la conservació i gestió sostenible dels boscos europeus. Es tracta del segon organisme de la UE que s'instal·la a l'antic recinte de l'hospital després que ho fes la Universitat de les Nacions Unides.

L'oficina de l'EFI se situarà al pavelló de Sant Leopold, ara en obres, a partir del mes de juny. Es calcula que el 2015 ja hi treballaran 78 professionals d'alta qualificació. A més, segons dades ofertes pel mateix organisme europeu, l'EFI generarà un impacte econòmic de 63,6 milions d'euros en els propers quatre anys.

El president de la Generalitat, Artur Mas; la ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, van encapçalar la presentació d'aquest projecte que consolida la ciutat de Barcelona com a líder europea en investigació mediambiental i polítiques de sostenibilitat.

La ministra Garmendia va explicar que l'elecció de Barcelona com a seu de l'EFI "no és casual, però tampoc no ha estat fàcil en la competició europea, i ha exigit un enorme esforç per part de moltes persones i institucions".

En aquest sentit, la ministra va destacar "l'impuls coordinat des del Govern entre els diferents departaments ministerials perquè aquesta candidatura la guanyés Espanya". Així, Barcelona s'ha imposat a les candidatures presentades per Brussel·les, Luxemburg, Ginebra i Hèlsinki. La ministra va explicar que l'oficina, dotada amb 45 milions d'euros per la Comissió Europea per als pròxims quatre anys, "es convertirà en un centre d'excel·lència en àmbits mediambientals, forestals i relacionats amb el canvi climàtic, tant globalment com a la Mediterrània".

Per la seva banda, Artur Mas va destacar que la instal·lació d'aquest organisme suposa un "pas crucial" i una mostra més que Catalunya s'està convertint en un important pol de referència en matèria científica. A més, va afegir que servirà per aconseguir més projecció internacional, crear riquesa i impulsar la seva "capitalitat".

El president també va subratllar que la candidatura de Barcelona s'ha imposat a "grans rivals difícils de batre", fet que demostra que Catalunya "convenç en determinats àmbits". Mas va expressar la relació "fructífera" entre el ministeri i el Govern, relació que "no es dóna entre els dos executius en altres àmbits".

L'alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, va agrair a l'EFI "que aposti per Barcelona", i va donar als seus membres "la benvinguda a una ciutat que creu profundament en les qüestions de sostenibilitat i mediambientals a l'hora de construir un model de ciutat". A més, Hereu es va felicitar perquè aquest sigui el segon gran organisme internacional que tria Barcelona com a seu.

L'EFI s'encarrega d'assessorar la Comissió Europea sobre qüestions forestals que tinguin una importància estratègica i facilita l'establiment d'acords bilaterals entre la UE i els països socis. A més, la institució europea lluita per disminuir l'impacte que genera la desforestació en l'augment d'emissions contaminants.

Quan s'instal·li a Sant Pau, l'EFI també es farà càrrec de programes científics destinats a la presa de decisions polítiques a escala europea i global en qüestions forestals, canvi climàtic i altres factors mediambientals.