Público
Público

Barcelona torna a exhibir la seva balena símbol

A l'entrada del Museu Blau

PÚBLIC

El Museu de Ciències Naturals de Barcelona torna a exposar des d'avui l'esquelet de la balena que durant dècades i dècades va ser una de les atraccions favorites dels nens i nenes barcelonins al Parc de la Ciutadella. La balena, que és propietat de la Universitat de Barcelona, està exposada en un nou escenari, a l'entrada del Museu Blau, la iniciativa cultural que pretén ajudar a dinamitzar la zona del parc del Fòrum.

L'esquelet exposat és el d'una balena de l'espècie rorqual comú (Balaenoptera physalus), possiblement mascle i de més de 80 anys, que fa una tona de pes i 20 metres de llarg. Des d'avui està penjat del sostre al vestíbul del Museu Blau, obra dels arquitectes Herzog i DeMeuron, després de ser restaurada durant cinc mesos.

El crani de l'esquelet va patir greus desperfectes en un trasllat anterior

Aquest ha estat el tercer trasllat al qual s'han sotmès les restes d'aquest cetaci en 150 anys. Les restes de l'exemplar de rorqual comú, que és la balena típica de les aigües del Mediterrani, van ser recuperades el 1862 a Llançà, on l'animal va quedar varat. Després del seu primer trasllat al Museu Martorell el 1917, el sostre del Castell dels Tres Dragons de la Ciutadella va ser la seva darrera ubicació. Allà va romandre fins al juny del 2010, quan un projecte de modernització va decidir incorporar-lo al nou edifici ubicat al Fòrum, una zona que l'Ajuntament intenta revitalitzar.

Al juny de l'any passat, l'esquelet va patir un trencament parcial quan l'estaven desmuntant per traslladar-lo a les instal·lacions del Fòrum. La responsable de col·leccions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Eulàlia Garcia Franquesa, va explicar que aquest incident va complicar la restauració, que va qualificar de laboriosa i que ha costat 146.000 euros.

Després de l'accident, la reconstrucció de l'esquelet estava prevista que finalitzés en quatre mesos, però es va allargar una mica més per poder reparar completament la part central del crani, que va resultar danyada, cosa que ha suposat una despesa uns 30.000 euros més.

Les novetats que ha aportat la restauració de l'esquelet són bàsicament dues: la posició corbada i la longitud. L'esquelet restaurat representa la posició que adopta la balena en submergir-se al mar gràcies a la sustentació de l'esquelet amb cables, en lloc de la postura recta que tenia quan era a la Ciutadella. Garcia Franquesa va explicar que "el pendent de les escales ha permès una posició més real, la balena està en immersió, i això és bo perquè mostra molt millor l'animal, però també és més complicat el muntatge per l'espai".

A més, Garcia Franquesa considera que la longitud de la carcanada és més correcta, ja que fa dos metres més que la que tenia en el muntatge anterior. Això ha estat possible perquè s'hi han afegit els discos intervertebrals que substitueixen els de cartílag que van desaparèixer fa 150 anys, quan es va preparar el cadàver de la balena per exposar-lo.

Del trasllat de l'esquelet se n'han encarregat diverses empreses especialitzades, que també han realitzat el muntatge seguint les instruccions d'un equip d'arquitectes del Museu de Ciències Naturals.

La directora del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Anna Omedes, va destacar ahir que la balena "està en un lloc en què el visitant es podrà entretenir mirant-la" i va explicar que, quan es va decidir condicionar l'Edifici Blau per fer la part més pública del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, ja es tenia clar que era una bona ubicació per a l'esquelet.

El nou tinent d'alcalde de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, va assenyalar en la presentació de la nova casa de l'ossada del cetaci que "amb la instal·lació d'aquest esquelet comença una nova etapa del museu".

Malgrat les crítiques que va fer quan estava a l'oposició contra la incorporació de l'Edifici Blau del Fòrum al Museu de Ciències Naturals, Ciurana ha descartat que ara proposi el canvi d'ubicació del museu i va prometre l'ajut financer de la Generalitat de forma progressiva.