Público
Público

La Barcelona que vol seguir a l'esquerra

Sisa, Flavià, Moncho i molts artistes i intel·lectuals es mouen contra la dreta

JORDI MUMBRÚ

"Així no sé si guanyarem", deia un del públic fent broma. Sonava a la sala Apolo en directe Morfy Grey, qui va ser líder del grup punk la Banda Trapera del Río. I és que la trobada d'ahir va començar com una festa d'amics. Alguns s'han conegut dalt dels escenaris, altres entre els passadissos de l'Ajuntament de Barcelona i molts altres al carrer, venent flors a la Rambla o pollastres a la Boqueria.

Tots es van trobar ahir, segons deia la convocatòria, per donar suport als partits d'esquerra i també per "retratar-se". Pocs van refusar l'oferiment del fotògraf i la majoria es va retratar donant la cara perquè la ciutat de Barcelona continuï sent d'esquerres. L'acte el conduïa l'actriu Rosa Andreu, els boleros els va cantar Moncho, els monòlegs eren de Carles Flavià i la cançó en exclusiva, Tot es mou, la va cantar Jaume Sisa.

A la trobada hi havia artistes, líders veïnals i fins i tot l'alcalde

També va agafar la paraula Carmen Hidalgo, històrica de l'Associació de Veïns del Casc Antic, que va assegurar tenir "por de la dreta". Entre el públic també hi havia Carme Puig Antic, germana de Salvador, Rosa Regàs i Enric Lluch, nebot del polític.

Enmig de cares tan diferents i d'un to tan fresc, va aparèixer Jordi Hereu, l'alcalde de la ciutat. Ell va posar el seny i va intentar no fer un discurs electoral, però els polítics en campanya, encara que estiguin entre amics a l'Apolo, fan campanya.

L'encarregat de presentar-lo va ser Carles Flavià, que li va proposar que converteixi el Liceu "en un after" i que posi una pista per patinadors a la Rambla. Poc abans, en declaracions als periodistes, Flavià també havia dit: "Per mi a Barcelona ja hi ha prou hotels, però si guanya la dreta convertiran la ciutat en un hotel". Després de l'alcalde i "fins que ens facin fora", va sonar Set de Rumba, que va començar interpretant un tema de Gato Pérez, que, si encara fos viu, hauria celebrat ahir el seu 60è aniversari.

Els assistents confien que els votants d'esquerres es mobilitzaran

El responsable de la festa era Joan Estrada, president del lobby Un dels Nostres. Estrada va reconèixer que "les esquerres estan adormides", tot i que confia que es mobilitzaran a les urnes per evitar "el pujolisme". Dos tècnics de l'Ajuntament que parlaven entre ells també reconeixien que "les esquerres no es mobilitzen fins que no li veuen les orelles al burro". Quan falta un mes i mig per les eleccions, tot està per veure, però les enquestes pesen.

L'acte d'ahir volia ser una demostració de força de les esquerres, però tenia un to massa festiu. Una de dues: o bé estaven molt segurs que guanyaran o bé van ser capaços d'oblidar-se de les enquestes a ritme de rumba. Sigui com sigui, va sonar fins que l'Apolo va dir prou.