Público
Público

El bisbat i els veïns litiguen per l'ús d'un centre cívic

L'Església reclama un espai que usa el Centre Parroquial Sant Martí

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Serà la justícia qui haurà de posar pau entre els veïns del Centre Parroquial Sant Martí i el Bisbat de Barcelona. Durant molts anys, la relació entre les dues institucions, que conviuen a la Meridiana, era exemplar, però els temps han canviat. L'ús d'una sala els enfronta i, almenys fins ara, no han estat capaços de trobar una solució pactada que no impliqui la mà de la justícia. Els veïns, a més, temen que això només és el principi i que, després de quedar-se la sala, el bisbat intentarà fer-los fora de totes les instal·lacions, on hi ha dos grups de teatre, un equip de bàsquet, dos grups de música i l'Esbart Sant Martí del Clot. De fet, l'Església ja va intentar fer una permuta amb una empresa constructora, però la crisi immobiliària va frustrar les seves intencions.

Aquest litigi posa fi a les bones relacions que han tingut les dues institucions durant més de 65 anys. La convivència va començar arran de la mort d'un veí del barri que va deixar uns terrenys en herència al Bisbat de Barcelona. El nou propietari, però, tenia la condició de destinar l'espai al culte, la cultura i l'esport. El text deia que, si aquesta condició no es complia, segons recorden els veïns, els terrenys anirien a parar a mans dels seus descendents, que, fins ara, no han intervingut en el conflicte. Durant 65 anys tot va anar sobre rodes, en part perquè els veïns que utilitzaven els equipaments per a ús social eren els mateixos que anaven a la parròquia. Però això ja no és així.

El rector de la parròquia on hi ha les instal·lacions, Manel Seliva, va reconèixer ahir que 'la gent ha arribat a prescindir de la fe' i va denunciar que els usuaris dels equipaments 'no vénen mai a la parròquia'. Aquest canvi de valors ha anat allunyant les dues parts, que han passat a ser veïns per força. El rector va assegurar que només volen la sala 'per fer activitats pastorals' i que, en cap cas, tenen la intenció d'anar a la justícia per quedar-se amb el camp de bàsquet (on entrena el Club Barna) o els altres equipaments. Tot i així, el mateix rector va explicar a Públic que fa uns anys van intentar fer una permuta amb aquest terreny (situat entre la Meridiana i Aragó) amb una empresa constructora perquè hi fes pisos i també algun local per als veïns.

El president del Centre Parroquial Sant Martí, David Ramallo, va explicar que han intentat arribar a un acord amb el rector per a l'ús de la sala, però que no ha estat possible, de manera que han començat a recollir signatures de suport i també diners per buscar-se un advocat i intentar salvar l'equipament. El judici quedarà vist per a sentència el 23 de març.