Público
Público

La campanya entra en urgències

 

 

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS

Les retallades, aquesta expressió anodina i pràcticament en desús fins fa no gaire, convertida però en el principal trending topic de la política i la galàxia multimèdia de Catalunya, irromp avui en plena campanya per la via de la vaga de metges. L'esdeveniment ve precedit per una sèrie d'episodis dramàtics sobre l'atenció de malalts greus en els serveis de cirurgia d'alguns grans hospitals públics, així com per l'aspra polèmica generada per l'espot del PSC sobre les conseqüències de la dràstica reducció de la despesa sanitària.

La peculiaritat de la protesta iniciada a partir d'avui pel col·lectiu de metges és que no compta amb el suport dels principals sindicats directament implicats en la denúncia de la política del Govern, ni tampoc de sectors igualment afectats per la penúria pressupostària i l'obsessió del dèficit com ara les infermeres.

Sindicats i sectors de la sanitat pública s'inhibeixen davant la convocatòria

El sindicat Metges de Catalunya pot tenir fins i tot tota la raó en els motius de la seva iniciativa, però no sembla tenir-ne pel que fa a la pertinència i l'oportunitat de la protesta. El moviment del 15-M ha establert amb un cert èxit el principi que la indignació i la impaciència no són sentiments que es puguin expressar amb cita prèvia i, si és possible, en hores vall, però l'acció corre el risc d'aparèixer davant l'opinió pública i els mateixos usuaris com una acció corporativista i oportunista amb una molt discutible rendibilitat social.

Sigui com sigui, la qüestió és que la vaga ha entrat a formar part del pim-pam-pum de la campanya precisament en el moment crític de la lluita ferotge pel desempat entre les tres forces que es disputen el podi de la carrera. La candidata del PSC, Carme Chacón, ha evitat donar suport explícit als metges, però ha fixat posicions en emplaçar el Govern a evitar la protesta parant les retallades i posant fi a la degradació de les condicions de treball dels professionals de la sanitat pública. La candidata socialista, que fa bandera de la defensa de la sanitat pública i l'Estat del benestar, ha trobat l'ocasió d'insistir en l'eix del seu discurs: 'El sistema sanitari català l'hem construït entre tots en 30 anys i és un dels millors del món, és una de les nostres fortaleses que la dreta vol debilitar'.

Chacón eludeix donar suport a la protesta però insta el Govern a aturar les retallades

La ministra candidata ha recordat que les llistes d'espera han augmentat un 23% després del tancament de quiròfans, plantes d'hospital i serveis en ambulatoris, i ha incidit d'aquesta manera en un dels punts més sensibles de la política d'ajust del Govern de la Generalitat i de la percepció dels usuaris. No cal recordar que els usuaris han esdevingut electors i diumenge vinent, sense anar mes lluny, podran transformar-se en votants.

Mai una elecció tan decidida per endavant a escala estatal es presenta tan expectant i tensa a Catalunya. La focalització del debat polític en la situació de la sanitat pública pot tenir efectes imprevistos en un escrutini sotmès a la volatilitat del repartiment d'escons segons la llei d'Hondt. La lluita, doncs, és fins a l'últim minut. Chacón ha arribat a cridar a votar les persones que encara busquen els seus avantpassats 'enterrats als marges', en al·lusió als assassinats pels franquistes arran de la Guerra Civil.

Duran exigeix a la ministra que faci pagar els 1.450 milions del Fons de Compensació

El debat puja definitivament de to a Catalunya a mesura que s'acosta el 20-N. 'El poble no és babau, sap qui l'enganya, sap apreciar qui actua a la desesperada', va dir ahir el candidat de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, decidit a disputar fins al final al PSC el primer lloc del podi català. 'Des del principi de la campanya el Partit Socialista actua a la desesperada, perquè es pegarà una castanya tremenda', va afegir.

Ahir a la nit, a Terrassa, Duran va entrar directament a sac sobre la vaga. El candidat de CiU va convidar Carme Chacón a demanar al president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que pagui avui mateix la bestreta a compte del Fons de Competitivitat que deu a Catalunya i així es podrà evitar la vaga. 'Encara està a temps, pot demanar a Zapatero que convoqui un Consell extraordinari i pagui els 1.450 milions d'euros i no hi haurà vaga de metges', va clamar Duran al seu míting a Terrassa. Els pròxims quatre dies donaran encara molt de si.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias