Público
Público

CiU i PP prescindeixen de Ramoneda i volen un nou CCCB

El Macba podria créixer a costa de l'espai que ocupa el Centre de Cultura Contemporània

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Josep Ramoneda va saber oficialment ahir a la tarda que no li renovaran el contracte com a director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), i així li van comunicar des de la Diputació. La notícia, que no ha causat gaire sorpresa, confirma el que ja s'intuïa, que el filòsof, periodista i habitual col·laborador de diversos mitjans de comunicació no seguirà al capdavant d'aquesta institució després del 31 de desembre. Una notícia que va començar a circular quan CiU va guanyar les passades eleccions al Parlament, i que es va fer més forta quan aquesta formació també va assolir l'alcaldia de la majoria de municipis de Catalunya. La Diputació de Barcelona és qui aporta el 80% del pressupost per fer funcionar el CCCB, i quan la institució va passar a estar governada per la federació nacionalista i el Partit Popular, es van encendre les alarmes sobre la continuïtat de Ramoneda al capdavant del centre ubicat al carrer Montalegre.

Malgrat que els rumors apuntaven a un cessament, finalment l'opció triada té les mateixes conseqüències però un nom diferent, potser per evitar aclariments incòmodes. Pel que fa al nom de qui podria ser el substitut de Ramoneda, el que pren més força és el de Francesc-Marc Álvaro, periodista especialitzat en l'anàlisi política, i segons apunten fonts properes al possible candidat, ell ja ha manifestat als responsables de decidir qui dirigirà aquest espai emblemàtic de la ciutat que té ganes de liderar el nou CCCB.

La Diputació aporta el 80% dels fons del CCCB i en decideix la direcció

L'adjectiu de nou no és gratuït, ja que la voluntat 'd'endreçar els equipaments culturals' de Ferran Mascarell no descarta donar o treure competències a alguns dels espais de la ciutat. El Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) vol ampliar el seu espai per millorar l'exhibició d'una col·lecció artística que, després de l'acord signat amb La Caixa, ha crescut en nombre i prestigi. Per molts, que el Macba s'engreixi ocupant espai del CCCB és la via més lògica, en tant que ja hi ha altres centres dedicats a l'art contemporani, com ara La Virreina i l'Arts Santa Monica. Tres espais que fins ara aporten diversitat i múltiples propostes gratuïtes als visitants.

Josep Ramoneda també autor de Después de la pasión política no va assistir ahir al tercer Fòrum de les Indústries Culturals celebrat a Madrid. Tampoc va voler fer declaracions per comentar la decisió de l'entitat gestora del centre, que dirigeix des de la seva creació, l'any 1994. Però tal com va comentar a Públic fa uns mesos, qui va ser professor de filosofia contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona (1975-1990) hauria estat disposat a continuar treballant al CCCB sempre que tingués la llibertat de continuar decidint els continguts i la línia de la programació no patís un canvi de criteri. Però l'autor de Contra la indiferencia ja no s'haurà de barallar per defensar les seves idees, perquè han decidit prescindir dels seus serveis.

Amb la recent dimissió de deu dels onze membres plenaris del CoNCA i un Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) sense directora des de fa mesos, el titular de Cultura, enderiat amb 'la finestreta única' i a simplificar l'estructura administrativa de la cultura d'aquest país, té un nou front obert. Els membres del jurat dels Premis Nacionals de Cultura 2012, format per Joan Albert Amargós, Rosa Regàs, Maria Gorgues i Jorge Ribalta, entre d'altres, també han dimitit. Temen que desaparegui 'una política cultural transparent i no partidista'.