Público
Público

CiU no descarta accions de pressió pel pacte fiscal

Oriol Pujol cita la consulta popular i no descarta el "tancament de caixes"

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

CiU continua enviant missatges de fermesa al Govern del PP sobre el pacte fiscal. El número dos de la federació nacionalista i president del grup parlamentari, Oriol Pujol, va afirmar ahir que si Mariano Rajoy 'continua sense voler ni tan sols parlar' sobre la reivindicació d'un nou model de finançament similar al del concert econòmic basc, CiU no descarta una consulta popular o, fins i tot, el 'tancament de caixes' com a gestos de força des del Govern. 'Si continuessin entestats a ni tan sols parlar, no ens trobaran tirant la tovallola sinó al contrari; com diu l'expressió popular, a qui no vol caldo, dues tasses', va afirmar en declaracions a l'emissora RAC-1.

Per Pujol, 'un mur d'impossibilitat, una incomprensió' per part del Govern espanyol 'obligaria a molta acció, i de les moltes maneres d'exercir-la, una d'aquestes pot ser la consulta'. El dirigent nacionalista considera que la convocatòria d'una consulta popular sobre el pacte fiscal seria 'un missatge inequívoc cap a la resta de l'Estat, més enllà de les sigles i de la pròpia política'. Pujol, que va subratllar que no renuncia 'a res, ni a la consulta ni al tancament de caixes', va afegir que aquests plantejaments s'haurien de fer 'generant amplis consensos', per no haver 'de fer marxa enrere en cap pas'.

El líder parlamentari convergent afirma que la federació no llançarà la tovallola

Mentrestant, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, va tornar a emplaçar el president de la Generalitat a anar més enllà. El dirigent independentista proposa un 'ampli consens polític i social' davant un nou pacte fiscal que veu 'cada vegada més inviable', així com preparar el camí perquè els catalans puguin decidir sobre el seu futur davant l''increment de l'espoliació' que representen les mesures d'ajust del PP.

'El Govern del PP utilitzarà la tàctica de la dilació en el temps i acabarà oferint un pacte de fam', va afirmar ahir el president d'ERC. Junqueras va instar el Govern d'Artur Mas a 'plantar cara', 'fer un pas endavant' i assumir la seva 'responsabilitat' amb la convocatòria d'una consulta popular perquè els ciutadans de Catalunya puguin pronunciar-se sobre el seu futur.

Oriol Junqueras veu inviable el projecte i emplaça el Govern a anar mes enllà

'El Govern ha de liderar i ser conscient que el PP el porta a un carreró sense sortida', va asseverar Junqueras, després de considerar que mesures anunciades per l'executiu central com ara l'increment de l'IRPF o de l'IBI perjudiquen 'especialment' els catalans. Junqueras també va avisar que l'executiu central 'no té intenció' de complir els seus compromisos amb Catalunya, com és l pagament dels 759 milions corresponents a la disposició addicional tercera de l'Estatut.

'Soraya Sáenz de Santamaría [vicepresidenta del Govern central] va dir que això era el principi del principi, ja que imaginem quin és el final del final per a Catalunya, amb l'incompliment sistemàtic del Govern cap a la Generalitat, amb l'increment d'impostos', va declarar el dirigent independentista. 'Davant aquest final del final, només hi ha una sortida: una majoria política i social que ens permeti trencar aquest cercle al qual ens aboca el Govern espanyol', va sentenciar Oriol Junqueras.