Público
Público

El Clínic tancarà 71 llits i crearà un altre torn

Els treballadors consideren que es "vulnera l'actual conveni col·lectiu"

PÚBLIC

Les retallades del Govern de la Generalitat han provocat que l'Hospital Clínic de Barcelona hagi de tancar 71 llits. Així ho va comunicar ahir la direcció del centre hospitalari que, a més, va anunciar que, si es vol mantenir la plantilla intacta, caldrà muntar un altre torn de treball. El comitè d'empresa del Clínic, però, va qualificar aquest nou torn "d'irregular", perquè considera que "vulnera l'actual conveni col·lectiu".

El pla d'ajustament al qual s'haurà de sotmetre l'hospital, que veurà retallat el seu pressupost en 24 milions d'euros per satisfer les demandes del Govern, suposarà també una reducció de l'activitat mèdica de centre en temes com ara la col·locació de pròtesis de genoll i maluc, la cirurgia cardíaca extracorpòria i les operacions d'obesitat mòrbida.

L'hospital barceloní patirà una retallada de 24 milions i reduirà la cirurgia

Així, aquest any es col·lo­caran 245 pròtesis de genoll menys que l'any passat i 95 menys de maluc. A més, es passarà de 200 a 130 operacions d'obesitat mòrbida. Pel que fa a la cirurgia cardíaca extracorpòria, les intervencions es reduiran en un 28%.

L'hospital també ha previst un estalvi de 11,3 milions d'euros anuals a través de l'optimització de la prescripció de medicaments, de la demanda d'anàlisis de sang i del material sanitari o de cures. A més, la direcció revisarà la gestió de suplències de treballadors, així com les guàrdies generals.

El Clínic també té previst estalviar dos milions d'euros anuals mitjançant la negociació de preus amb els proveïdors de serveis informàtics i de manteniment, en què s'inclou l'optimització del consum d'aigua i electricitat, la revisió de les safates dels menús i la reducció de la despesa de l'estructura directiva.

La prescripció, les anàlisis de sang i el material de cures també estan afectats

En aquest sentit, la delegada sindical d'UGT, Carmen Expósito, va explicar que el pla de xoc del Clínic també preveu variacions en el conveni col·lectiu, com ara la concentració dels dies de vacances, la disminució de dies de lliurança i la pèrdua de dies en concepte de malaltia. Expósito va avisar que no acceptaran aquestes condicions "de cap manera". Si els treballadors no accepten el pla, la direcció de l'hospital ja va avisar que haurà de fer fora 250 treballadors. Els sindicats però, eleven aquesta xifra a 450.

El greu abast de la tisorada del Govern d'Artur Mas ha fet que s'activés l'alerta en el Govern de l'Estat. La ministra de Sanitat, Leire Pajín, va demanar ahir a la Generalitat informació detallada sobre la retallada sanitària que pensa aplicar a Catalunya. "El Govern espanyol dóna prioritat a la sanitat per sobre d'altres polítiques i cal defensar l'estalvi i l'eficàcia abans que qualsevol retallada", va dir Pajín. A la vegada, la ministra va recordar que "hi ha comunitats autònomes que han mantingut el pressupost en sanitat".

La ministra Leire Pajín defensa l'estalvi i l'eficiència abans que la tisorada

Pajín espera que el conseller de Salut, Boi Ruiz, li faciliti la informació detallada en els pròxims dies. "Cal mantenir les prestacions i no fer passes enrere en el sistema de l'Estat del benestar", va concloure la ministra.

En conèixer les declaracions de Pajín, el conseller de Salut va instar la ministra que, "si de debò li preocupa la sanitat", lluiti pels 1.400 milions d'euros que l'Estat deu a Catalunya.

A més, el conseller Boi Ruiz va exigir a la ministra que convoqui el Consell Interterritorial de Salut, que reuneix totes les comunitats autònomes, per tal d'evitar que el Govern espanyol pugi tornar a "imposar mesures que després acaba pagant la Generalitat".