Público
Público

Comencen les excavacions al Mercat de Sant Antoni

Les obres duraran 36 mesos i costaran 60 milions d'euros

JORDI MUMBRÚ

En els pròxims dies les màquines excavadores entraran al Mercat de Sant Antoni i començaran a foradar fins a arribar a 14 metres sota terra. En total, les màquines guanyaran tres plantes subterrànies que permetran modernitzar les instal·lacions d'aquest mercat que es va inaugurar l'any 1882. La primera planta permetrà ampliar la superfície comercial; la segona s'usarà com a magatzem, zona de logística i aparcament per als clients, i la tercera serà un aparcament públic de 400 places.

Durant aquest any d'o­bres s'han enderrocat totes les estructures internes i s'han desmuntat i protegit els elements de valor històric. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va voler aprofitar que encara es pot trepitjar el terra del mercat per fer ahir una última visita d'obres i contemplar la gran estructura externa que queda dempeus sobre una superfície de 5.200 metres quadrats. Segons va dir l'alcalde, encara caldrà esperar tres anys perquè s'acabin les obres i els paradistes (que durant aquest temps estaran repartits pel barri) tornin a donar vida al Mercat de Sant Antoni.

El soterrani tindrà tres plantes que faran d'aparcament i de magatzem

Les obres de reforma del mercat més gran de Barcelona costaran 60 milions d'euros i presenten grans reptes, com ara modernitzar l'espai mantenint l'estructura existent. Tot i així, la dificultat principal que ha tingut fins ara l'Ajuntament de Barcelona per remodelar aquesta instal·lació no ha arribat de les obres, sinó de les negociacions amb els diferents implicats. En total estan afectats fins a 500 paradistes, entre els que es dediquen al producte fresc, a la roba i al mercat dels diumenges. El principal escull ha estat amb els venedors del mercat dominical. L'ajuntament i els paradistes han estat tot un any discutint la seva ubicació, que finalment serà al carrer Urgell entre Tamarit i Floridablanca. Aquest tram quedarà tallat al trànsit tots els diumenges des del mes de març (quan està previst el trasllat) fins d'aquí tres anys.

El president del mercat dominical, Joan Pasqual, va afirmar que es tracta de "la millor ubicació possible", mentre que la presidenta dels paradistes del producte fresc, Maria Masclans, va explicar que, un any després del trasllat a les carpes de la ronda Sant Antoni, la situació ja s'ha normalitzat. Els paradistes que encara queden fora del mercat són els que ho estan passant pitjor. Un d'ells, David Torres, va pronosticar que "de les 44 parades en quedaran unes 15".

Finalment, l'ajuntament encara ha de convèncer la Generalitat perquè aprofiti aquestes obres per fer passar la tuneladora que ha de permetre la connexió de la L2 del metro amb la Zona Franca.