Público
Público

Companys serà homenatjat amb unes exèquies cíviques

La Comissió de la Dignitat rememorarà el seu afusellament

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Setanta anys després de la seva execució al castell de Montjuïc de Barcelona, l'expresident de la Generalitat, Lluís Companys, serà objecte d'unes 'exèquies cíviques' organitzades per la Comissió de la Dignitat. Toni Strubell, coordinador de l'entitat, va qualificar ahir la cerimònia d''innovadora' i ha apuntat que mai no s'havia fet de manera formal. L'acte se celebrarà el 15 d'octubre a l'església Sant Agustí de Barcelona, un lloc que té molts significats, segons Cruanyes, que va rememorar que s'hi va constituir l'Assemblea de Catalunya l'any 1971. Strubell va recordar que el Govern espanyol no ha anul·lat encara la sentència d'afusellament de Companys, ni dels altres represaliats pel franquisme. 'Serà un acte d'homenatge de tots els condemnats en consell de guerra', va apuntar Josep Cruanyes, portaveu de la comissió. 'Companys no va voler fugir perquè representava tot un país', va afegir.

La cerimònia coincidirà amb el 70è aniversari de l'execució

El dia 17 tindrà lloc un altre acte al castell de Montjuïc, on l'Orfeó Català i diverses corals catalanes faran cantades. Després s'ajuntaran per interpretar El cant de la senyera al fossat de Santa Eulàlia, al mateix lloc on va ser afusellat el president de la Generalitat.

L'acte es tancarà amb la hissada de la senyera, una acció que Strubell va justificar per la 'negació dels símbols nacionals i del fet nacional català' per part del Tribunal Constitucional.

Els portaveus de la Comissió de la Dignitat esperen una participació ciutadana 'multitudinària' i han convidat tots els partits polítics als actes, als quals, de moment s'han afegit CiU, ICV i ERC. A més, han explicat que compten amb el suport de diverses entitats memorialistes, així com del Departament de Cultura de la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona i el Memorial Democràtic.