Este artículo se publicó hace 13 años.
Cuidar gossos com a teràpia i feina per a joves discapacitats
Girona experimenta un pla pioner per afavorir la inserció laboral i la relació social
La Cristina comprova amb la mà que la temperatura de l'aigua amb què banyarà el Trau és la correcta. Un company seu, en Francesc, aguanta el gos pel cap perquè quan ella el mulli no s'escapi. La jove, que té 24 anys i un retard mental d'un 60%, ha rebut formació en els darrers dos mesos juntament amb nou nois més per entrar en un pla de reinserció laboral que consisteix a passejar tres cops per setmana i rentar un cop al mes gossos de particulars a canvi d'una suma de 60 euros mensuals.
Tot i que actualment ja treballa dues hores al dia d'ajudant d'un menjador escolar, la Cristina no pot dissimular la il·lusió que té per començar aquesta nova feina. "M'agraden molt els gossos, són divertits i juganers", assegura mentre acaricia el Trau.
El projecte ajuda a trobar feinai a treballar el vessant emocional
El pla, pioner a Catalunya, l'ha impulsat l'associació Somriures del Centre de Teràpies Assistides amb Cans (CTAC) amb la col·laboració de Nestlé Purina i la Fundació Adecco. "La idea va sorgir en veure les dificultats que tenien molts particulars per passejar els seus animals diàriament", explica el director de l'associació a Girona, Albert Marquès.
Formació específicaTots els treballadors són persones amb discapacitat psíquica lleu o moderada i majors de 18 anys. La mateixa associació Somriures els ha anat a buscar a les diferents entitats de Girona que treballen amb aquest col·lectiu. A part de rebre una formació d'higiene animal per un veterinari, els joves també han treballat amb un instructor com passejar els gossos i el compliment d'ordenances municipals, com ara la recollida d'excrements.
Els treballadors tenen discapacitat psíquica moderada i més de 18 anys
El tercer àmbit en què han rebut formació és amb les habilitats socials ja que són ells mateixos els que s'encarregaran des d'aquest mes d'abril fins al juny de captar clients. "Els hem ensenyat a vendre el producte i, sobretot, que no els faci vergonya parlar amb la gent", detalla Marquès.
Acompanyats d'un educador, aniran porta a porta per les zones de Girona on es concentren més cases amb jardí perquè és on acostuma a haver-hi més gossos. "Els hauré d'explicar a què ens dediquem, els donaré un full informatiu i el número de contacte de l'entitat", afirma la Cristina. Un cop captat el client, un instructor caní es desplaçarà al domicili per avaluar que la conducta de l'animal sigui la correcta. "Es mira que sigui un gos sociable i que no sigui agressiu", explica Marquès.
Cartera de clientsUn passeig tres cops a la setmana i una rentada un cop al mes per 60 euros
A partir del mes de juliol es repartirà la cartera de clients i es començarà a donar el servei. Els passejadors seran els encarregats d'organitzar-se el seu horari en funció del nombre de clients que tinguin i de les seves necessitats. "En aquest projecte els gossos tenen una funció terapèutica ja que ajuden a promoure el funcionament físic, emocional i cognitiu de les persones que hi participen", explica el veterinari de Nestlé Purina, Roger Catalán. Inicialment el servei només es donarà a Girona ciutat però els seus impulsors no descarten ampliar-lo si té èxit a altres municipis del voltant.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.