Público
Público

Els antiavalots s'excusen en les ordres rebudes

El subinspector David Bordas nega que es colpegessin manifestants pacífics

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El subinspector Antoni Bordas estava al capdavant d'una cinquantena d'agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra durant les càrregues contra l'acampada dels indignats a la plaça de Catalunya. La querella presentada per mig centenar d'afectats responsabilitza la seva unitat d'algunes de les actuacions policials més polèmiques, com ara els cops contra manifestants asseguts a terra i en actitud de desobediència passiva. El subinspector imputat, però, va negar ahir davant el jutge que es carregués contra persones en actitud pacífica, i que l'acció dels antiavalots va anar dirigida únicament contra manifestants violents que havien acorralat una vintena de policies.

Segons fonts judicials, Bor­das va declarar que es va limitar a complir les ordres que li transmetia el seu superior, el cap de la Brigada Mòbil dels Mossos, l'inspector Miguel Hermida, que a la vegada seguia els dictats de l'intendent en cap del dispositiu, Antoni Antolín que ja va declarar la setmana passada com a imputat en la causa, i del comissari en cap a Barcelona, Joan Carles Molinero que ho farà la setmana vinent.

Bordas va citar també el cap de l'Àrea Regional de Recursos Operatius dels Mossos (ARRO), el sotsinspector Jordi Arasa, com un altre dels comandaments que coordinaven l'operació. Arasa també era present a la plaça mentre es produïen els incidents, i els ARRO van protagonitzar algunes de les càrregues contra els indignats.

Bordas va arribar a la Ciutat de la Justícia vestit d'uniforme i flanquejat pels seus superiors immediats, Ferran López, comissari superior de Coordinació Central, i Sergi Pla, comissari de Recursos Operatius. En la seva declaració com a imputat, el subinspector va explicar que la seva unitat esperava a la plaça d'Urquinaona quan va ser requerida per dispersar la multitud congregada a la plaça, cap a les 10.30 h del 27 de maig de l'any passat. Les instruccions responien al fet que una vintena de policies havien quedat atrapats entre un grup de manifestants 'violents', segons va detallar.

El subinspector va assegurar que no va veure cap antiavalot que s'excedís en l'ús de la força ni que incomplís els protocols establerts. En aquest sentit, va subratllar que el Departament d'Interior no va obrir cap expedient disciplinari a cap policia, i que ningú del mateix cos va demanar-li cap informe en què detallés el que havia succeït. Malgrat tot això, quan se li va preguntar si es troba dins dels protocols picar amb la porra una persona que està asseguda vuit vegades seguides fins que s'aixequi, el responsable dels antiavalots ho va negar.

Respecte del fet que els antiavalots no duguessin visible el seu número d'identificació policial, Bordas va defensar que els seus agents anaven amb les armilles protectores posades des de Sabadell, d'on van sortir cap a Barcelona, i que per tant no portaven visible el número. A més, va assegurar que no existeix cap normativa interna específica que obligui a portar-lo visible.

L'acusació particular exercida pel mig centenar d'indignats que va interposar la querella estudia demanar al jutge noves imputacions dels responsables de l'operatiu contra l'acampada. Un dels advocats de l'acusació, Andrés Garcia, considera que tant Hermida com Arasa podrien ser citats a declarar com a imputats per les seves respectives responsabilitats en els fets.