Público
Público

Els aturats rebutgen anar a recollir fruita

Només el 16% dels desocupats del sector agrícola faran la campanya

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Només el 16% dels 7.800 aturats de tot Catalunya han respost afirmativament a les cartes que els va enviar el Departament de Treball per conèixer el seu interès per treballar en la campanya de la recollida de la fruita a Lleida. Els candidats escollits per a l'oferta han estat aturats del sector agrari, peons, treballadors agraris i manipuladors de fruita i aliments que estan registrats com a aturats a les oficines del Servei Català d'Ocupació (SOC).

Són un total de 1.266 persones les interessades a anar a treballar a la campanya lleidatana, una xifra gens notable, sobretot si es té en compte que el 2009 va acceptar només el 15% dels destinataris de les 21.000 cartes trameses. La temporada passada l'oferta es va adreçar a aturats de tot Catalunya amb un perfil ben diferent, que incloïa treballadors de la construcció i del sector industrial.

Els contractes per fer feines al camp oscil·len entre els 15 i els 45 dies

Un cop s'hagi efectuat el recompte definitiu i es tingui constància de les cartes retornades per no haver localitzat al seu destinatari, el Departament de Treball farà 'un seguiment personalitzat d'aquells aturats que no han contestat, per verificar les causes, ja que l'oferta s'adreçava al seu perfil professional', afirma el cap del servei territorial del SOC a Lleida, Oriol Salvia.

Els contractes que els empresaris del camp ofereixen als temporers acostumen a ser per un període que oscil·la dels 15 als 45 dies, depenent de la quantitat i la varietat de producció de les seves explotacions. Malgrat l'increment de l'atur i el final de les prestacions i subsidis per a molts treballadors, la curta durada dels contractes és una de les causes que explica la dèbil resposta dels aturats a la proposta de Treball, ja que si un aturat és de fora de Lleida, no li sortiria a compte participar en la recollida de fruita 'per les despeses de desplaçament i d'allotjament', segons Salvia. Una altra raó és que les dones tenen menys mobilitat que els homes.

Els musulmans han d'assumir les conseqüències de fer el ramadà

En tot cas, els pagesos no confien tant a proveir-se d'aturats, sinó a atreure temporers que acaben campanyes agràries en altres indrets, com pot ser Andalusia. Per això, les organitzacions agràries demanen a les administracions una bona coordinació dels fluxos de temporers. 'Al principi de les campanyes, hi ha més gent del compte, però al final no saben on anar', assenyala el responsable de temporers d'Unió de Pagesos, Joan Josep Vergé.

Aquest any la recollida de la fruita lleidatana ha arrencat amb retard, a causa dels freds de la primavera, que van retardar la floració dels arbres. La campanya ha aconseguit eliminar les contractacions d'immigrants sense papers que originaven assentaments il·legals a les places dels pobles. Però ara s'enfronta a empresaris que, sense ser ETT, ofereixen als pagesos temporers salaris per sota del que s'estipula al conveni del camp, que és de 5,85 euros l'hora.

'No pot ser que hi hagi empreses pirates que ofereixen treballadors per sota d'aquest sou', diu Vergé. Per això, demana que les inspeccions, que per primer cop van a càrrec de la Generalitat, siguin més efectives. Aquest any l'administració té previst fer-ne 230.

Per altra banda, el consell comarcal del Segrià va fer arribar a l'Acadèmia de Sub­oficials de Talarn una petició perquè l'exèrcit assisteixi els immigrants que vagin al Segrià a la recerca de feina. No obstant això, la Subdelegació del Govern de l'Estat a Lleida veu innecessària aquesta intervenció. 'Jo no sóc partidari d'aquesta mesura, que provocaria realment que hi hagués assentaments. En tot cas, hi ha mecanismes d'atenció social tant de l'Estat com la Generalitat', va dir ahir el subdelegat del Govern, José Ángel Flores.

Pel que fa a l'encaix del ramadà en la campanya de la fruita, Pere Roque, president de l'Associació d'Empresaris de Lleida, va demanar als temporers musulmans que signin un document assumint els problemes de salut si decideixen complir amb el dejuni que exigeix el ramadà durant les hores diürnes.

El ramadà començarà a principis d'agost, just a l'inici de la recol·lecció de la pera blanquilla.