Público
Público

Els funcionaris de presons esrevolten contra les retallades

Els treballadors bloquegen els accessos als centres en protesta per la reducció de sous i la inseguretat

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Continua el pols entre el Govern i els treballadors dels serveis penitenciaris, embarcats des de fa setmanes en un estira-i-arronsa per la negociació laboral que ahir va provocar una nova jornada de protestes a les presons. Mentre els sindicats segueixen denunciant la inseguretat en què treballen els funcionaris a causa de la massificació de les presons i l'escassetat de personal, l'Administració argumenta que els incidents en els centres penitenciaris són puntuals i s'escuda en les dificultats econòmiques per defensar que 'no podem arribar al 100% de les demandes dels treballadors', com va mantenir ahir el director general de Serveis Penitenciaris, Ramon Parés.

Com s'ha produït en els darrers dies, la versió dels sindicats de presons i la del Govern sobre el desenvolupament de les negociacions són totalment oposades. Un dels punts calents de les converses, segons els sindicats, se situa en l'obertura de dues presons que no s'estan utilitzant, Puig les Basses, a Figueres, i la presó del Catllar, a Tarragona. 'Si no s'obren aquests centres els incidents es continuaran produint perquè no se solucionarà la massificació que pateixen les presons', va expressar el responsable d'UGT Presons, Xavier Martínez. Parés, en canvi, va negar que els sindicats hagin posat mai aquest tema sobre la taula: 'Hem fet deu reunions i mai han demanat això', va assegurar.

'No podem arribar al 100% de les demandes', diu el director de Presons

El director de Serveis Penitenciaris va mantenir que 'el que diuen els sindicats que passa als centres no passa', i va defensar que en els darrers mesos s'ha reduït el nombre d'interns mentre que s'ha mantingut el de treballadors. 'La ràtio de reclusos per cada funcionari s'està reduint per primer cop', va afirmar. Parés va explicar que les principals traves perquè el diàleg avanci són de caire econòmic i d'hores de feina. Concretament, es va referir a dos complements salarials pactats en el conveni del 2006 i que ara estan en entredit. A més, el mateix conveni va establir 16 dies extres de vacances que el Govern veu difícil poder complir. 'Les reivindicacions dels treballadors són justes, però amb l'actual marc econòmic no podem mantenir-les', va declarar Parés, alhora que recordava que els funcionaris de presons 'no són mileuristes, cobren un mínim de 36.000 euros anuals, tenen una feina fixa i uns bons períodes de vancances'. Segons el Govern, la retallada final se situaria al voltant del 10%.

Pels sindicats, la postura del Govern suposa 'una regressió dels drets laborals conquerits a 20 anys enrere'. Per això, van tornar a convocar mobilitzacions a les presons. Les protestes es van sumar a la tancada que una desena de delegats sindicals de CSIF, CCOO, CATAC i UGT van mantenir durant la nit a la seu de la direcció general de Presons, després que les converses arribessin a un punt mort.

El capítol d'ahir va ser especialment tens a la presó de Quatre Camins. Uns 300 funcionaris van bloquejar al matí l'entrada al centre. El delegat sindical de CSIF a Quatre Camins, Francesc Cuenca, va justificar la protesta per motius econòmics i de seguretat: 'El fet econòmic ens està amargant a tots, però també toquen altres coses com ara dies festius o compensacions'. Cuenca va afegir que 'la seguretat ha minvat molt amb la pèrdua d'interins que han anat al carrer, i a la presó hi ha incidents contínuament'.

Els sindicats insten el Govern a obrir centres per reduir la massificació

Els funcionaris van bloquejar l'accés al centre durant més de cinc hores, fins que els sindicats van desconvocar la protesta i el director de Quatre Camins, José Saldaña, va convèncer els treballadors indecisos advertint que la situació a la presó es podria complicar per la manca d'efectius. La falta de personal de vigilància va obligar a mantenir reclosos en les seves cel·les durant unes hores part dels reclusos de la presó. Fonts sindicals van assenyalar que, almenys en les primeres hores del matí, no va poder sortir cap dels vehicles encarregats de traslladar els interns als hospitals i als jutjats.

A la presó de Brians I i II, els empleats del torn de matí van entrar a treballar amb un petit retard respecte a l'hora habitual, després de dur a terme una breu assemblea informativa. 'S'ha retardat mínimament l'obertura als interns i el repartiment dels esmorzars', va assegurar el delegat de CCOO al centre, Jesús A. El sindicalista va confirmar que alguns empleats del torn de tarda van passar la nit concentrats a la presó.

Paral·lelament, al matí un centenar de funcionaris van tallar de manera intermitent el carrer Aragó, davant la direcció general de Presons, sota la vigilància dels agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra.

El Govern va declarar suspeses les negociacions mentre es desenvolupaven les protestes. Finalment, i després que es desconvoquessin totes les mobilitzacions, el Departament de Justícia i els funcionaris de presons van reprendre el diàleg.