Público
Público

Els irreductibles esgoten les últimes hores a la plaça

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Els acampats a la plaça de Catalunya van refusar ahir el pacte ofert per l'Ajuntament de proporcionar-los un punt d'informació fix a canvi d'abandonar el centre de la ciutat. Anit, a l'hora de tancar aquesta edició, el conseller Puig havia anunciat que forçaria el desallotjament. Els irreductibles gaudien, doncs, de les últimes hores a la plaça de Catalunya.

Un grup havia acordat el dimarts a la nit amb un representant de la Guàrdia Urbana que, a partir de les deu del matí d'ahir, els acampats procedirien a netejar la plaça i a buidar-la de les infraestructures, un pacte que va ser ratificat després en assemblea. Però quan els camions de neteja van fer acte de presència, els ànims d'una gran part dels acampats es van encendre en considerar que l'acord no s'havia consensuat amb tothom.

Els acampats no accepten un punt d'informació a canvi de retirar-ho tot

'No volem negociar!', cridava un home davant la insistència d'un jove perquè col·laborés en la neteja. Mentre una quinzena d'acampats omplien de mica en mica els camions amb palets i brossa i fregaven el terra, prop d'un centenar seguien a les tendes, sota les carpes, passant la ressaca a l'ombra o penjats dels arbres. De fet, l'ultimàtum de la Guàrdia Urbana va frenar un dispositiu policial de desallotjament que ja era a punt per posar-se en marxa. El conseller d'Interior va avisar ahir que si no hi havia acord, la policia 'alliberarà la plaça'.

El Víctor, un dels acampats, denunciava que l'Ajuntament havia promès que abans de començar a netejar arribaria el mòdul prefabricat. La Guàrdia Urbana, en canvi, condicionava la instal·lació de la caseta al fet que la plaça s'hagués buidat. En aquest estira-i-arronsa, començaven a aparèixer pancartes i pintades al terra amb lemes com ara el pacte és mentida o ens quedem.

L'intendent de la Guàrdia Urbana Sergi Amposta, designat per mediar entre els acampats i l'Ajuntament, restava a l'espera: 'Ahir es va acordar que netejarien la plaça durant tot el dia. Si a les sis de la tarda això segueix així veurem què fem'.

Gran part dels concentrats volen continuar vivint a la plaça de Catalunya

L'Oli, membre de la comissió internacional de premsa, assegurava que 'el nostre objectiu és que portin entre 10 i 15 mòduls perquè puguem distribuir tot el que tenim aquí'.

Els arguments esgrimits pels irreductibles apuntaven a poder continuar vivint a la plaça. 'Aquí hi ha gent que ha deixat la beguda, això està complint una funció', declarava el Víctor. 'Però l'acampada no és un fi en si mateixa!', responia un altre jove, que era xiulat perquè, al contrari de molts dels acampats, tenia casa. Mentre una vintena de persones discutien la situació a l'ombra, una quinzena més ballava en cercle al centre de la plaça. L'organització no es veia per enlloc.

A les cinc, la Guàrdia Urbana feia 'un gest de bona voluntat' i apropava el mòdul acordat a l'acampada. L'intendent tractava de mediar amb els acampats, i queia en l'evidència que la negociació, a més d'àrdua i feixuga per la calor, no arribaria a un punt d'enteniment. 'Un mòdul a canvi de tota la plaça? No!', cridava un jove. Desesperat, algun dels acampats renunciava i es desentenia de tot. 'Jo ja no represento a ningú, feu el que vulgueu', deia el Juanjo mentre anava a buscar la seva motxilla.

Finalment, els acampats indicaven a Amposta que no acceptaven el tracte. Així doncs, el camió amb el mòdul que havia de representar una sortida pacífica es retirava per ordre de l'intendent.