Público
Público

Els Jodorovich tornen a judici

BRAIS BENÍTEZ

El clan Jodorovich va tornar a seure ahir al banc dels acusats. A final de l'any pas­sat, un macrojudici va acabar amb penes de 20 anys de presó per al patriarca de la família i per a alguns dels seus membres per tràfic de drogues i armes. Ara, una vintena de persones, entre familiars i coneguts del clan, s'enfronten des d'ahir a penes de fins a 15 anys de presó per formar part d'una xarxa que distribuïa cocaïna i haixix a la Zona Franca de Barcelona.

Segons la Fiscalia, els processats van integrar un grup organitzat "que es va dedicar de manera habitual i continuada, almenys des del 2006 fins al juny del 2008, a la distribució i venda de cocaïna, i ocasio­nalment haixix". Els principals acusats són Carmen Jodorovich, el seu marit Mariano Mula presumpte cap de la trama i el fill del matrimoni, Amadeo Mula Jodorovich.

L'any passat el patriarca del clan va ser condemnat a 20 anys de presó

Les investigacions del ministeri públic conclouen que els acusats movien els fils des d'un bar situat al carrer Cisquer i dos habitatges del mateix edifici. Diversos integrants del nucli familiar s'encarregaven de vendre les dosis de cocaïna, traslladar la droga d'un habitatge a un altre quan fos necessari i realitzar les tasques de vigilància per alertar de la presència policial. Aquesta era habitual a la zona, molt propera a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Sants-Montjuïc.

"Tenim nanos conflictius, i estem cansats de pagar els 300 euros de multa que els posen per dur porros", va dir Amadeo Mula per justificar les trucades avisant de la presència policial. Va ser l'únic que va acceptar respondre a les preguntes de la fiscal. La resta dels imputats tan sols van contestar als seus advocats defensors.

Els escorcolls que els Mossos d'Esquadra van efectuar el juliol del 2008 als domicilis del matrimoni Mula-Jodorovich van acabar amb més d'un milió d'euros en efectiu i diversos quilos de cocaïna intervinguts. A més, la policia va trobar-hi rellotges luxosos, joies i les claus d'un Porsche Cayenne, entre altres objectes.

Els Mossos troben un milió d'euros en efectiu, quilos de cocaïna i joies

Mariano Mula va defensar que aquestes quantitats de diners procedien de la seva activitat com a prestador i de la compravenda de cotxes. "És clar que no sabia que tenia droga a casa", va assegurar Mula, alhora que acusava els Mossos d'Esquadra de col·locar-la als seus domicilis per inculpar-lo. El seu fill Amadeo va declarar que "no sabia que existia un pis on s'hi venia droga, l'activitat de la droga la desconec totalment".

"Quan en les seves converses diuen que falten llimones i verdura no és un codi per referir-se a paperines verdes i grogues?", va preguntar-li la fiscal. "Miri, jo tinc un bar de menús", es va defensar Mula Jodorovich. En el seu escrit d'acusació, el ministeri públic assegura que la venda de cocaïna s'efectuava mitjançant paperines grogues de mig gram i verdes d'un gran sencer.

La policia va trobar bosses de plàstic d'aquests colors a casa d'Alejandro Sánchez, germà de Rosa Sánchez i cunyat de José Ginés Jiménez Jodorovich, tots tres imputats en la causa. La fiscal sosté que Alejandro Sánchez preparava les dosis de droga. Segons la seva declaració, les bosses estaven destinades a una paradeta de venta de fruita i roba a la fira de la Zona Franca.

Els acusats neguen els càrrecs i diuen que els ingressos són de negocis legals

José Ginés Jiménez i Rosa Sánchez eren, per la Fiscalia, els encarregats de controlar, sota la supervisió dels caps de la trama, la contractació i el pagament a les persones que venien la cocaïna als pisos, així com d'organitzar els seus relleus i supervisar la vigilància en uns pisos proveïts de porta blindada i reixes a les finestres. Els seus tres fills també estan acusats de col·laborar en la distribució de la droga, així com una desena de persones més. Gairebé tots els acusats viuen al mateix carrer, i tots van negar ahir els càrrecs que se'ls imputen.

Els Jodorovich van arribar a Catalunya als anys quaranta procedents del centre d'Europa. El clan es va instal·lar a les primeres cases barates de la Zona Franca i es dedicava a la venda ambulant. Passats els anys es van emparentar amb altres famílies d'ètnia gitana, i amb l'arribada de la droga als setanta van aconseguir, segons els investigadors, crear un imperi basat en el control del tràfic d'estupefaents. Establerts en el punt històric de venda de droga a la capital catalana, des de llavors el cognom Jodorovich ha estat íntimament lligat a l'obscur món del crim organitzat.