Este artículo se publicó hace 14 años.
Els joves barcelonins clamen per un altre model econòmic
A Catalunya hi ha 100.000 persones que han acabat els estudis i no troben feina
El Consell de la Joventut de Barcelona (CJB), la plataforma que des de fa 30 anys agrupa el teixit associatiu juvenil de la ciutat, denuncia que "amb l'actual crisi econòmica s'ha vist reflectida la crisi del capitalisme" i que "des de les administracions no s'han fet tots els esforços possibles per canviar les regles del joc".
En un informe molt crític fet públic ahir per la seva presidenta, Marta Cots, el CJB assenyala que des de l'any 2007 el nombre d'aturats menors de 30 anys ha crescut 20 punts més que la mitjana (el 89% davant el 67%). Segons la plataforma, aquesta diferència està motivada per l'elevada temporalitat en l'ocupació que pateix la gent jove i reclama que la Inspecció de Treball vetlli per evitar l'encadenament de contractes temporals per cobrir llocs de treball fixos.
L'atur juvenil creix un 89% davant el 67% d'augment mitjà
Igualment, el Consell aposta per incentivar l'ocupació juvenil millorant la integració de la formació professional en el sistema educatiu, fomentant la prevenció de riscos laborals, impulsant mesures conciliadores de la vida laboral i personal, i jubilant l'actual model d'economia especulativa.
L'increment de l'atur juvenil ha fet augmentar el nombre de joves que estan sense fer res, perquè ja han acabat els estudis i tampoc treballen, i ha pujat aquesta xifra fins a 100.000 persones a tot Catalunya i 15.000 a Barcelona. La plataforma critica que, davant de casos puntuals de joves que cauen en la desmotivació, s'hagi estigmatitzat una generació amb el mot ni-ni (ni treballa ni estudia), ja que a la vegada s'amaga que el juvenil "és un dels teixits associatius més nombrosos i potents de la ciutat".
Per una ciutat participativa
El CJB demana un salari mínim de 1.200 i mantenir les escoles taller
L'informe també carrega contra l'ordenança de civisme de Barcelona, ja que "planteja una restricció de l'ús de l'espai públic" i pot provocar una "justicialització de la ciutat on les normes substituiran el sentit comú i els valors cívics i de convivència". En contraposició, el CJB proposa incentivar la participació ciutadana i evitar lemes que equiparin "la ciutat a una gran botiga", que "no fomenta ni un consum responsable ni estimula una consciència crítica".
Des del CJB també es reclama aprofundir en les polítiques d'habitatge, accelerar l'aplicació del Pla d'Equipaments Juvenils i reduir el preu del transport públic. En el marc de l'1 de Maig, les seves demandes se centren en un salari mínim de 1.200 euros, el manteniment de les escoles taller i les cases d'ofici que el Departament de Treball vol tancar, i que l'administració actuï davant el buit legal dels becaris, usats en alguns casos per fer de treballadors precaris i sense drets.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.