Público
Público

Els protestants veuen en perill la llibertat de culte

El Consell Evangèlic envia una carta a les comunitats perquè es mobilitzin

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El Consell Evangèlic de Catalunya considera que la modificació de la Llei de Centres de Culte impulsada pel Govern de CiU suposa 'una amenaça històrica' per a les comunitats protestants i demana als seus feligresos que 'preguin i es mobilitzin'.

En una carta enviada pel secretari general del Consell Evangèlic de Catalunya, Guillem Correa, a totes les comunitats protestants, es recorda 'les persecucions, la indiferència i la discriminació' que han patit al llarg de la història. 'Però el que avui està en joc és el dret de la llibertat de culte', manté la missiva.

El Consell diu que la modificació de la Llei de Culte és una «amenaça històrica»

El consell explica que la gran majoria dels seus temples i centres de culte són fruit 'de l'abnegat esforç dels nostres membres i de l'abandonament del qual hem estat objecte per part dels diferents estaments de l'Estat'.

Els evangelistes, encara que consideraven 'perfectible' la Llei de Centres de Culte aprovada per consens parlamentari en l'anterior legislatura, critiquen que la modificació que planeja CiU 'deixa en mans dels alcaldes i alcaldesses els mecanismes per poder autoritzar-nos un nou centre de culte, per mantenir oberts els existents o per decidir si podem tenir una o quinze esglésies evangèliques'.

'Amb aquesta modificació s'ha creuat una línia vermella', opina Correa, perquè 'ni l'Església diu ni pot dir al Govern quants departaments o consellers ha de tenir, ni l'Administració de l'Estat pot dir a l'Església quantes comunitats locals pot tenir en una determinada població'.

«La llei que es vol aprovar empararà la discriminació del poble protestant»

El secretari general del Con­sell Evangèlic afegeix en la carta que 'no podem accep­tar normatives municipals que impedeixin el dret efectiu de la llibertat de culte perquè no només són il·legals, tal com han demostrat els tribunals, sinó que, a més, són injustes i discriminatòries'.

'La llei que es vol aprovar empararà i institucionalitzarà la discriminació del poble protestant', assegura Correa, que fa una crida als fidels d'aquesta religió perquè 'feu arribar la vostra veu a la resta de la societat civil'. 'Si ens retallen encara més les llibertats de la comunitat protestant, el que està en perill és l'Estat de dret i les llibertats del poble de Catalunya', conclou la carta del Consell Evangèlic de Catalunya.

La missiva arriba després que el Govern de la Generalitat aprovés dimarts passat un projecte que modifica la Llei de Centres de Culte perquè els ajuntaments deixin d'estar obligats a reservar sòl per a usos religiosos en els seus plans urbanístics. La modificació de la llei, segons el Govern, té com a finalitat 'garantir el principi d'autonomia local' i assegurar que es tinguin en compte 'les necessitats de cada municipi' a l'hora de construir nous centres de culte.

L'executiu encapçalat per Artur Mas va assegurar que la Llei de Centres de Culte aprovada per l'anterior Govern tripartit 'havia generat algunes dificultats en la seva aplicació que en feia necessària la modificació'.

El projecte de llei aprovat introdueix la necessitat que es prengui en consideració el grau d'implantació de cada religió a l'hora d'oferir accés a equipaments o espais públics per a la pràctica esporàdica d'activitats de caràcter religiós. El text també introdueix noves condicions tècniques que han de complir els centres de culte, com ara 'respectar les característiques arquitectòniques, culturals, de tradició, històriques i els elements artístics' del lloc on s'ubiquin.