Público
Público

Els sindicats proposen una consulta sobre l'ajust

Convoquen una manifestació contra la política de Mas a final de gener

PÚBLIC

"El dret a decidir ha de ser infinit i no només exercirse a través de les convocatòries electorals". Ho va dir ahir el secretari general de la UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, acompanyat pel seu homònim de CCOO, Joan Carles Gallego, en reclamar al Parlament la convocatòria d'una consulta popular sobre el pla de retallades del Govern pel 2012. Els líders sindicals també van anunciar una gran manifestació a final de mes a Barcelona contra la política d'Artur Mas, que creuen que protegeix els més poderosos.

Álvarez i Gallego consideren que ni els grups parlamentaris ni el mateix Govern poden impedir que sigui la ciutadania qui es pronunciï sobre les propostes per sortir de la crisi. "Només des del cinisme es pot impedir que se li doni la veu als ciutadans", va assegurar el representant d'UGT.

"El dret a decidir ha de ser infinit", va proclamar Álvarez, líder d'UGT

Els sindicats creuen que la majoria de ciutadans està en contra de les noves retallades. Afirmen que tornen a llimar l'Estat del benestar i perjudiquen les classes més desfavorides, mentre que es protegeix "els poderosos" en no plantejar-se la recuperació de l'impost de successions o una persecució més efectiva del frau fiscal: "No poden pagar els ciutadans el que no paguen els delinqüents", va dir Álvarez.

De moment, els sindicats han enviat escrits a tots els grups parlamentaris catalans perquè entrin al Parlament una petició per convocar la consulta popular (que requereix el suport de dos grups o de 27 diputats), tràmit necessari perquè la proposta es voti en el ple de la cambra, on necessita majoria absoluta. En el cas que el Parlament no reculli la proposta, UGT i CCOO promouran la consulta a través de la presentació d'una iniciativa legislativa popular (ILP), per a la qual hauran de recollir 50.000 firmes.

Gallego: "El Govern carrega la crisi en serveis socials i empleats públics"

La setmana que ve es concretarà la gran manifestació que els dos sindicats majoritaris convocaran per a final de mes a Barcelona conjuntament amb la plataforma Prou Retallades. Després de les protestes protagonitzades pels empleats públics a final del 2010, els sindicats creuen que ara li toca el torn de mobilitzarse a la ciutadania en general contra un pressupost que, segons el seu parer, generarà més atur. "Són realitats que ningú no ens pot dir que no hi són", va afirmar Álvarez.

Els representants dels treballadors consideren inacceptables mesures com ara la introducció del denominat tiquet moderador en la sanitat, l'increment de fins al 12% de les tarifes del transport públic i la reducció dels pressupostos de Sanitat i Educació. Amb elles, el Govern "renuncia a dur a terme una altra política que no sigui la de carregar la crisi en els serveis socials i els sous dels empleats públics", va dir Joan Carles Gallego. Sobre els 759 milions que deu l'Estat, Álvarez va recordar que no són per pagar nòmines sinó que són destinats a infraestructures. "Hi ha molt de comèdia i de xantatge", va remarcar. Els líders sindicals van criticar el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, que va ajornar la recuperació contra l'atur fins al segon trimestre del 2012.

Artur Mas manté el seu full de ruta i ahir va instar la resta de comunitats autònomes i el mateix Govern central a imitar la seva dràstica política d'ajust per evitar la intervenció de l'economia. El president va fer al·lusió als problemes de tresoreria de la Generalitat valenciana: "Totes les mesures que nosaltres prenem són precisament per evitar situacions com aquestes", va dir. "Les mesures que prenem no són per falta de sensibilitat, sinó per un problema econòmic".