Público
Público

ERC acusa el Govern de pactar amb el PP per voluntat política

L'executiu de Mas demana als populars que facin "un pas més"

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Des que la nova direcció d'ERC va assolir el control del partit, es van afanyar a dur a terme un canvi d'estratègia política: es tractava de marcar distàncies amb el PSC per teixir aliances amb el projecte nacionalista de CiU.

Oriol Junqueras, president de la formació independentista, ha remat en aquesta direcció en els gairebé quatre mesos que és al càrrec. I va posar totes les facilitats al Govern per mirar de pactar els comptes del 2012 i ressituar el seu partit en el centre de la política catalana.

ERC vol esgotar els terminis per 'evitar que el país quedi en mans del PP'

Ahir, Junqueras va haver d'admetre, per primer cop, que tots els gestos i les picades d'ullet que ha fet el seu partit a l'executiu d'Artur Mas podrien ser estèrils. Davant la manca d'acords, el líder sobiranista va afirmar que cada vegada veu més a prop la presentació d'una esmena a la totalitat dels pressupostos, una mesura que el PSC ja ha anunciat i que el PP no portarà a terme.

Sense amagar el seu pessimisme, Junqueras va insistir que ERC negociarà 'fins al darrer segon' amb el Govern per acordar les condicions amb les quals pactar els pressupostos. El president d'Esquerra es va mostrar convençut que les condicions d'ERC són més convenients per al Govern que les del PP. 'Que quedi clar que un acord CiU-PP per als pressupostos seria una decisió política i no econòmica', va manifestar, tot assegurant que ERC 'ho està posant més fàcil' al Govern català.

El líder sobiranista acusa CiU i PP de fer recaure la crisi en la classe mitjana

En el seu moment, ERC va ser l'únic partit que va presentar un text alternatiu en la seva esmena a la Llei d'Acompanyament dels Pressupostos. Ahir, Junqueras recordava al president Mas que potser arribar a acords amb el PP és 'més fàcil a curt termini' pels deutes que té el Govern central amb Catalunya, però que això pot perjudicar la federació en el futur. Per això, va fer una última crida: 'Estem disposats a considerar opcions addicionals per evitar que el país quedi en mans del PP'.

També va assegurar que l'acord entre CiU i PP inclou que siguin les classes mitjanes les que facin un esforç més gran en la sortida de la crisi, en comptes d'exigir-lo a les rendes més altes.

Mentre Junqueras llançava el seu primer atac de magnitud al Govern convergent, el portaveu de l'executiu es dirigia al PP per demanar a la formació conservadora 'que faci un pas més' i retiri l'esmena a la Llei d'Acompanyament del Pressupost, l'endemà que els populars anunciessin que no esmenaran el pressupost. Homs va recordar que no es poden aprovar els pressupostos si hi ha esmenes a la totalitat i que això impediria al Govern dur a terme la seva activitat, cosa que, en última instància, podria comportar eleccions anticipades.