Público
Público

El finançament de CDC fa callar Millet i Montull

Els dos imputats es neguen a declarar en la primera vista oral

BRAIS BENÍTEZ

Fèlix Millet i Jordi Mon­tull es van negar ahir a declarar en la primera vista oral de la peça separada que investiga el possible finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a través del Palau de la Música.

En canvi sí que van declarar els perits d'Hisenda, que van ratificar ahir l'informe que, segons l'acusació, indica que la constructora Ferrovial hauria pagat comissions del 4% a CDC, uns 5,9 milions d'euros, per l'adjudicació d'obres públiques com ara la línia 9 del metro o la Ciutat de la Justícia, a més d'una comissió per a Millet i Montull.

Els perits admeten que l'informe d'Hisenda és "una elucubració"

Els perits són els mateixos que van elaborar l'informe, el qual conclou que la constructora, patrocinadora principal del Palau, hauria abonat a la institució una quantitat propera al milió d'euros, dels quals prop de 700.000 estaven destinats a "pagament Daniel", presumptament en referèn­cia a l'extresorer de CDC, Da­niel Osàcar.

En el mateix document s'indica que uns altres 250.000 euros d'aquest milió els havia de "cobrar GPO"en referència a l'empresa GPO Enginyeria, i els restants 158.000 anaven a la Fundació Trias Fargas, vinculada a Convergència i de la qual Osàcar també era el tresorer.

Els perits, però, van admetre que el possible finançament irregular de CDC és una "elucubració" que es basa en conjectures que no han pogut demostrar. Així, no van poder assegurar que el "Daniel" que apareix en la relació dels pagaments de Ferrovial al Palau fos Daniel Osàcar, que haurà de comparèixer demà davant del jutge com a imputat.

Gemma Montull diu que no coneixia Osàcar i que "només complia ordres"

Els advocats de les empreses Ferrovial i GPO Enginyeria, presumptament implicada també en la trama, van qüestionar l'informe pericial i van afirmar que "té moltes llacunes", com ara el fet que no s'ha analitzat la documentació sobre el patrocini de Ferrovial, els convenis signats entre el Palau i la Fundació Trias Fargas ni l'adjudicació d'obres a Ferrovial.

Després de la comparei­xença muda de Millet i Montull va declarar la filla d'aquest últim, Gemma Montull, que va assegurar no conèixer Daniel Osàcar. L'exdirectora financera del Palau va afegir que ella es limitava a fer el que li ordenaven el seu pare, llavors director administratiu de la institució, i Fèlix Millet, que n'era el president.

L'advocat de Gemma Mon­tull, Jesús Silva, va explicar que la feina de la seva clienta era equivalent a la d'una secretària. Montull, imputada en el cas, va reiterar que coneixia els noms de les empreses que feien treballs per al Palau, ja que ella n'organitzava els pagaments, però va assegurar que ignorava a què es dedicaven aquestes empreses. "No em pagaven per pensar", va assegurar. "Sembla que el cognom comporta responsabilitat penal, però la responsabilitat penal no és una herència en vida", va denunciar Silva.

L'informe pericial destaca que Fèlix Millet no era un "simple mediador que es limitava a cobrar les quantitats, sinó que "reclamava, d'una banda, l'adjudicació d'obra pública, i de l'altra, urgia la constructora perquè no endarrerís els pagaments".

Precisament demà també declararà Pedro Buenaventura, que, segons la interlocutòria del jutge, era un dels destinataris dels faxos que va enviar Millet instant Ferrovial que es fessin efectius els pagaments. Daniel Osàcar farà demà la seva primera compareixença com a imputat en la trama.