Público
Público

El fiscal alerta que el discurs polític de l'odiva en augment

Aguilar retreu els 'excessos verbals i gràfics' d'alguns partits polítics en els últims processos electorals

BRAIS BENÍTEZ

El fiscal coordinador del servei de delictes d'odi i discriminació de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, va alertar ahir de l'augment de discursos polítics que inciten a l'odi i la discriminació racial, així com de la proliferació de webs d'extrema dreta que, directament, 'fomenten la violència'.

Aguilar va presentar ahir la memòria del 2010 del seu servei fiscal, que reflecteix el 'perillós augment els darrers anys dels discursos intolerants de tall racista i xenòfob', una tendència que fa temps que es dóna al conjunt d'Europa, i que ha tingut en la crisi econòmica el caldo de cultiu perfecte per extreure'n rèdit electoral.

La Fiscalia tambéavisa que creixen les webs neonazis que inciten a la violència

El fiscal va fer constar que en els darrers processos electorals viscuts a Catalunya les eleccions autonòmiques del novembre passat i els comicis municipals, han aparegut programes electorals de caràcter clarament 'excloent i discriminador', particularment amb tots els estrangers immigrants i 'de manera molt centrada en el col·lectiu magribí i musulmà'.

Miguel Ángel Aguilar va assenyalar 'una organització de moment extraparlamentària però amb presència en algun municipi', en clara referència a Plataforma per Catalunya (PxC), la formació que lidera Josep Anglada. Però també preocupa la Fiscalia 'l'aparició d'excessos verbals i gràfics entre alguns polítics de formacions inequívocament democràtiques', i la perillositat que aquests tipus de discursos basats en el populisme comporta per fer una societat 'plural i diversa'.

Entre els casos més sonats hi apareixen els fullets contra els romanesos que l'actual alcalde de Badalona, el popular Xavier Garcia Albiol, va repartir durant la campanya de les autonòmiques, que juntament amb un discurs criminalitzador amb la immigració va portar SOS Racisme a presentar una querella contra Garcia Albiol, que l'Audiència de Barcelona està tramitant i a la qual s'ha adherit el mateix Aguilar.

Per tot això, el fiscal va fer una crida a la responsabilitat política. 'S'ha d'assegurar la convivència, i per això és molt important la pedagogia que fan els partits', va assenyalar el fiscal. Aguilar va voler deixar clar que no es tracta de valorar les posicions i línies polítiques de determinats partits, sinó d'aplicar el Codi Penal quan la llibertat d'expressió topa amb el límit de la discriminació i la incitació a l'odi. 'No es poden creuar les línies vermelles, ara que el terme és moda', va sentenciar.

L'altre aspecte en què se centra la preocupació de la Fiscalia és l'augment de pàgines web de caire neonazi, que difonen continguts discriminadors amb el col·lectiu d'immigrants, homosexuals o jueus, i que en molts casos 'inciten a la violència'. Es tracta, segons el fiscal, d'una transformació dels mitjans per difondre les idees discriminadores. Així com tradicionalment es difonien amb fullets o mitjançant conferències en espais o locals de tendència d'ultradreta, internet s'ha revelat com el mitjà més adient per estendre aquesta ideologia a un nombre més alt de persones i al mateix temps preservar un cert anonimat.

El nombre de denúncies contra pàgines web d'aquest tipus ha augmentat, però la justícia topa sovint amb la dificultat d'actuar i identificar els responsables, ja que, com va explicar ahir el fiscal, 'moltes d'aquestes pàgines tenen la seu en països com ara els Estats Units, on un dels principis fonamentals és la llibertat d'expressió sense límits'.

Segons un estudi, el 94% dels casos d'odi i discriminació no es denuncien

Segons les dades recollides pels Mossos d'Esquadra, durant l'any passat es van produir un total de 171 denúncies per motius d'odi i discriminació a Catalunya, 127 de les quals a Barcelona. D'aquestes, gairebé la meitat van ser per motius xenòfobs.

Tot i així, segons diversos estudis realitzats tant per organitzacions europees com pel Govern de l'Estat, els casos poden ser molts més. La Secretaria d'Estat i Igualtat va publicar el març d'aquest any un informe en què s'indicava que prop del 94% dels casos no s'acaben denunciant. Aquest és un inconvenient important tant per valorar la tendència d'aquests casos com per aplicar les polítiques i els recursos necessaris per combatre'ls.

Aguilar va apuntar que una gran part de les víctimes opten per no denunciar perquè en molts casos no coneixen els seus drets, creuen que la denúncia no servirà per a res i, fins i tot, 'per por de les represàlies'. Per això, el fiscal va demanar al Govern que iniciï campanyes de sensibilització en aquest sentit.

Així mateix, Aguilar va reclamar que es formi 'obligatòriament' el personal de seguretat privada, les forces policials i els mateixos jutges i fiscals, en matèria d'odi i discriminació, amb l'objectiu de poder diagnosticar els components discriminadors d'algunes agressions, i aplicar-hi així l'agreujant corresponent perquè no es resolguin amb judici de faltes per lesions.

En aquest sentit, va ser significatiu el cas d'una agressió a una menor equatoriana als Ferrocarrils de la Generalitat que en un primer moment es va resoldre amb un judici de faltes. El recurs de la Fiscalia, en estimar que també hi havia una lesió a la integritat moral de la víctima, va donar lloc a una sentència condemnatòria per un delicte contra la integritat moral.

Durant el 2010 la Fiscalia va demanar gravar actes, concerts i conferències de caràcter racista i, segons Aguilar, estarà atent a tot 'acte que inciti a la violència o justifiqui el genocidi'.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias