Este artículo se publicó hace 14 años.
El Govern deixa el Priorat fora del seu mapa eòlic
Set zones prioritàries per instal·lar-hi molins de vent
El Govern va aprovar ahir per fi el seu mapa per desenvolupar d'una manera ordenada els mapes eòlics entre els anys 2013 i 2015, les denominades zones de desenvolupament prioritari (ZDP) per a l'energia eòlica. Després d'una intensa negociació amb els municipis afectats i continus retards, les empreses del sector esperaven amb expectació l'anunci, que permetrà aclarir en dos mesos quines són les promotores dels nous parcs. Però l'aprovació neix coixa, ja que ha quedat per a la pròxima legislatura una de les vuit zones previstes en el planejament inicial proposat per la direcció general de l'Energia, la del Priorat i el Baix Camp.
Aquesta zona havia d'aportar 45 megawatts (MW) dels 3.500 MW que la Generalitat pretén tenir en marxa el 2015 i dels 769 MW que componen el mapa aprovat ahir. El Departament d'Economia ha decidit deixar fora aquesta zona per la petició d'alguns municipis de poder optar als molins de vent, cosa que suposa obrir nous procediments administratius i deixa, per tant, per al nou mandat l'aprovació definitiva. La patronal del sector, EolicCat, va ser molt crítica amb aquesta decisió, així com amb la retallada que pateix la zona de l'Alt Empordà, que desplegarà 180 MW en comptes dels 200 MW inicials.
L'Executiu aprova set zones de desenvolupament amb 769 MW
"Ho hem aconseguit", va celebrar ahir el director general d'Energia, Agustí Maure, que va celebrar un mapa eòlic que prioritza els criteris "de fer òptima la instal·lació d'energia eòlica, garanteix la infraestructura d'evacuació de l'electricitat i ha superat els filtres i requeriments del Departament de Medi Ambient".
Ara, les empreses interessades a construir parcs eòlics a les zones desenvolupades per la Generalitat, amb una potència màxima de 50 MW per parc, tenen dos mesos per preparar i presentar a la Generalitat els seus projectes. Cada ZDP disposarà d'una comissió que valorarà cadascun dels projectes i decidirà quin és el guanyador. Es tindran en compte l'experiència de la companyia, les característiques tècniques i tecnològiques de cadascuna de les instal·lacions i els beneficis territorials que ofereixi cada empresa, en una decisió que anirà a càrrec de sis tècnics de la Generalitat i de dos representants del territori.
L'únic interrogant amb què hauran de concórrer les promotores és la de la prima que es pagarà per l'electricitat produïda en els futurs parcs, que serà més baixa que l'actual. La Generalitat estima que la construcció dels parcs per omplir les ZDP aprovades ahir suposarà una inversió que rondarà els 1.300 milions d'euros.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.