Público
Público

Goya i Delacroix visiten el CaixaForum a la primavera

  

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La mostra més important sobre Eugène Delacroix dels últims 50 anys i una àmplia retrospectiva sobre Francisco de Goya, a partir dels fons del Museu del Prado, conviuran en la primavera de 2012 al CaixaForum de Barcelona, un espai que celebrarà els deu anys a la ciutat. Aquests seran els muntatges estrella d'una programació que també donarà a conèixer la col·lecció del Clark Art Institute de pintura impressionista, a partir de novembre, i entre octubre i gener una exposició sobre l'empremta de l'empresari Serge Diaghilev i els seus ballets russos, en la història de l'art.

Però és l'arquitectura la que dóna el tret de sortida a la nova temporada del CaixaForum. El 13 de setembre s'inaugura una exposició per aproximar el visitant a la figura de l'arquitecte Enric Sagnier i a la seva obra.

La col·lecció del Clark Art Institute arriba al mes de novembre

L'exposició de Delacroix, que a Barcelona s'inaugurarà el 15 de febrer i durarà fins al 20 de maig, es podrà veure primer a Madrid, on arrencarà el dia 18 d'octubre. Es tracta de la mostra més completa realitzada a Espanya sobre el pintor francès i la més important a escala internacional des de la que es va organitzar a París el 1963, quan es va commemorar el centenari de la seva mort. Amb préstecs del Louvre, de la National Gallery de Londres i del Metropolitan Museum de Nova York, reunirà un total de 145 obres, algunes tan conegudes com Grècia expirant sobre les ruïnes de Missolonghi o Dones d'Alger a les seves habitacions.

El director de l'àrea de Cultura de la Fundació La Caixa, Ignasi Miró, va explicar que les converses amb el Museu del Louvre per poder portar a Espanya les obres més emblemàtiques del visceral i apassionat Eugène Delacroix (1798-1863), que sentia una gran admiració per Goya, van començar l'any 2004.

Precisament, i coincidint amb aquesta iniciativa, al març s'inaugurarà Goya: Llums i ombres, en què, sota el comissariat de Manuela Mena i José Manuel Matilla, els dos del Museu del Prado, s'oferirà un recorregut cronològic per un centenar d'obres del mestre aragonès. Serà la primera vegada que es podran veure a Barcelona peces tan destacades de l'artista com ara La maja vestida, El para-sol, Vol de bruixes o Encara aprenc.

Els ballets russos de Diaghilev protagonitzen una mostra

Una altra de les propostes destacades és la mostra sobre els impressionistes francesos de la col·lecció de l'Sterling and Francine Clark Art Institute, amb obres com ara Ballarines a classe, de Degas; Roses en un gerro, de Manet, o Retrat de Thérese Berard, de Renoir.

Durant la temporada, hi haurà, igualment, espai per a l'art més contemporani, com el que practiquen els barcelonins David Bestué i Marc Vives, que presentaran la peça Accions a l'Univers.