Público
Público

Hereu planeja ara crear una taxa per als turistes

CiU i PP s'afegeixen a la negativa mantinguda pels hotelers

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Ha arribat el moment que els turistes que arribin a Barcelona paguin una taxa addicional per mantenir els serveis de la ciutat, des del desgast fins al manteniment patrimonial que pateix la ciutat pel seu pas, com ja fan altres països i van provar les Balears durant dos anys. Així ho reconeix l'alcalde de Barcelona tres anys després de negar rotundament aquesta possibilitat.

L'Ajuntament de Barcelona ha introduït al seu pla estratègic sobre el turisme la possibilitat d'incorporar aquest nou impost, que anirà carregat a la factura hotelera que paguin els seus sis milions de turistes. Es cobrarà per persona i dia i el preu de sortida podria estar en un euro diari, encara que això està per concretar, segons informava ahir La Vanguardia.

Per primera vegada, l'alcalde de la ciutat no s'oposa a la iniciativa. Hereu, que fa tres anys negava cap possibilitat d'introduir aquest gravamen que tampoc va acceptar el seu antecessor, Joan Clos, assegurava ahir que 'la gent ha anat evolucionant' respecte a aquesta mesura, que permetria l'equilibri 'entre els impactes molt beneficiosos però també negatius' que aporta el turisme a la ciutat. La nova taxa podria significar més de 20 milions d'euros per a la tresoreria pública.

El canvi de posició és tan profund que el consistori intentarà introduir una reforma general que no afecti només la capital catalana, sinó que es pugui ampliar a tot Espanya. L'objectiu podria ser que estigui en marxa el 2011.

El plantejament, de sortida, no agrada ni a CiU ni al PP. I tot i el silenci que va mantenir ahir, tampoc ho veu amb bons ulls el sector hoteler, que cada vegada que ha sorgit el debat hi ha mostrat la seva resposta més agra. De moment, el gremi dels hotelers espera a respondre dijous vinent, segons fonts properes. Els convergents van defensar que el finançament de l'impacte del turisme hauria d'anar a compte de la part del pastís de l'IVA que correspon al municipi, segons recull la Carta de Barcelona.

Hereu va admetre ahir 'l'i­nici d'un debat' per acabar decidint si s'aplica la mesura, que estarà sobre la taula oficialment en poques setmanes. L'alcalde en va parlar indirectament en una conferència que va oferir al Cercle Financer, en referir-se a 'una indústria turística més sostenible'. En tot cas, davant la coneguda al·lèrgia empresarial als impostos, va evitar tractar de la taxa en què pensa.

A l'auditori de La Caixa, en canvi, sí que va intentar oferir el seu model de ciutat, defensant a la vegada un sistema social que advoca per la cohesió irrenunciable i un principi de 'solvència' financera sense haver deixat caure la inversió municipal.

Hereu és conscient que la consolidació fiscal s'ha erigit, a hores d'ara, en la principal preocupació dels organismes internacionals per valorar la recuperació econòmica, i intenta vendre que les finances de Barcelona, tot i ser la segona capital espanyola, són a anys llum de Madrid o València en matèria d'endeutament.