Público
Público

La jutge obliga el gendre dels Tous a pagar indemnització

Corominas haurà d'abonar 310.000 euros

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La jutge Concepción Sotorra va confirmar ahir l'absolució del gendre dels Tous, Lluís Corominas, que el tribunal popular que el va jutjar va fixar basant-se en la legítima defensa. La presidenta del jurat, però, condemna Corominas a pagar 310.000 euros a la família de l'albanokosovar que va matar d'un tret al cap el desembre del 2006.

La responsabilitat civil fixada per la sentència, a la qual s'ha de restar els 150.000 euros que Corominas ja va pagar a la dona de la víctima en concepte de reparació del dany, és superior fins i tot a la sol·licitada per la fiscalia. La magistrada estableix una compensació econòmica de 150.000 euros pel fill de la víctima, 100.000 euros per la seva vídua i 30.000 euros més per cadascun dels pares de Sinani ­Gazmend, mort pel gendre dels joiers davant del xalet dels Tous a Sant Fruitós de Bages.

El pagament a la família és superior al que sol·licitavael ministeri fiscal

D'altra banda, l'empresa que va llogar el cotxe als assaltants també rebrà 617 euros en concepte de reparació dels danys que el vehicle va patir a causa dels trets. Així mateix, també s'obliga l'empresa CES 21, de la qual Corominas era l'únic titular en el moment dels fets, a respondre subsidiàriament del pagament d'aquestes quantitats.

La sentència conclou, tal com va resoldre el jurat popular, que Corominas va patir una por insuperable quan va disparar contra el cotxe dels presumptes assaltants, ja que un moviment brusc d'un d'ells el va fer creure que empunyava una arma i li estava a punt disparar. També considera que Corominas no tenia 'temps real ni capacitat mental per calibrar l'existència d'altres formes possibles d'actuació', així com que l'acció de Corominas va ser proporcional a l'atac del qual creia ser víctima.

L'acusació recorrerà contra la sentència per aconseguir una condemna de presó

La decisió de la magistrada estableix que, si bé correspon absoldre el gendre dels Tous per legítima defensa putativa és a dir, que Corominas es va defensar d'una agressió que en la realitat no existia però sí en la seva ment, la família de la víctima ha de ser indemnitzada perquè seria 'injust' que els perjudicats es veiessin privats d'una compensació econòmica per una conducta errònia de l'acusat que no té 'cap causa en l'actuació de la víctima'.

Els arguments utilitzats en la sentència són els que va esgrimir l'acusació particular, que demanava 400.000 euros d'indemnització en la vista que la setmana passada va convocar la magistrada per conèixer les opinions de les parts sobre la responsabilitat civil de Corominas. En l'esmentada vista, la defensa del gendre dels Tous, malgrat que no va reclamar la devolució dels 150.000 euros pagats a la família del presumpte assaltant, va plantejar que no existia responsabilitat civil perquè el mateix jurat popular va sostenir en el seu veredicte que Corominas va disparar sense intenció de matar, i sense ser conscient de les altes probabilitats de fer-ho.

La magistrada dedica més d'una pàgina de la seva sentència a aquesta proposició del veredicte, en què defensa la 'solidesa i coherència' de la sentència del jurat. La jutge admet que en la conducta de l'acusat hi concorren tots els requisits del delicte d'homicidi, ja que va prémer el gallet amb 'ple coneixement del risc que creava', en disparar el vehicle sabent de la presència de dues persones a l'interior i amb una arma de foc carregada i en 'perfecte estat de funcionament'. Per la magistrada, no obstant això, aquest fet no pot desvincular-se del 'quadre d'extrema afectació psíquica que els jurats han reconegut a l'acusat fins al punt d'exonerar-lo de tota responsabilitat criminal'.

La defensa de Coromines, representada pels advocats Carlos Bueren i Óscar Morales, va informar ahir que estudien recórrer contra la sentència. 'Ja veurem si hi recorrem, estem estudiant els fonaments de la decisió', van afirmar els lletrats. Qui ja ha anunciat que sí que presentarà un recurs és l'advocat de la família de la víctima, Josep Riba, amb l'objectiu d'aconseguir un veredicte de culpabilitat per a Coromines.

Riba va valorar que la indemnització fixada per la jutge és 'la que toca', ja que es tracta d'una 'mort violenta, traumàtica i no accidental'. El lletrat, però, va afirmar ahir que ni ell ni la família de Sinani Gazmend estan contents amb la sentència, i va recordar que el seu objectiu era aconseguir 'una condemna de presó'. Per aquest motiu, l'advocat va reiterar que utilitzaran 'les armes judicials que dóna la llei' per intentar 'corregir' aquesta situació.

Des de la publicació de la sentència, l'advocat de l'acusació disposa de deu dies per presentar un recurs, que en cas de prosperar forçaria repetir el judici.