Este artículo se publicó hace 14 años.
L'escola concertada es revolta contra el Govern
Els docents surten avui al carrer per la retallada de salaris
Públic
Les escoles concertades han decidit plantar-se davant la retallada salarial que el Govern aplicarà al sector a partir d'aquest mes. I és per això que onze entitats patronal, sindicats i associacions de pares i mares han decidit unir-se i convocar una concentració demà a les set de la tarda a la plaça de Sant Jaume sota el lema No a la discriminació.
La caixa dels trons la va obrir el Govern al maig, quan va anunciar que retallaria els sous dels funcionaris. I també el sou dels 23.000 treballadors de l'escola concertada. De fet, l'executiu català encara no ha quantificat en què quedarà exactament la retallada, però s'estima que serà d'un 5%.
La patronal dubta que la mesura de la Generalitat sigui legal
La immensa majoria dels professors i mestres de la concertada reben la seva paga de la administració catalana a través de les escoles on treballen. De fet, aquests tipus de centres encara representen gairebé el 40% del sistema educatiu català.
Algunes de les entitats convocants de la manifestació van organitzar ahir una roda de premsa en què van criticar la mesura presa pel Govern. En aquest sentit, el representant de la patronal Fundació Escola Cristina de Catalunya, Carlos Armengol, va explicar que la retallada no podrà ser assumida ni pels centres ni pels pares dels alumnes, ja que hi ha un conveni col·lectiu que regula el pagament dels sous i que prohibeix que això sigui així.
La situació ha provocat un "caos jurídic considerable", va dir Armengol, que també va advertir que "això acabarà als tribunals" perquè no està clar que legalment la Generalitat pugui aplicar la retallada.
Els mestres de la concertada fan deu hores lectives més que els de la pública
Docents maltractatsEl representant de la patronal també va reclamar al president de la Generalitat, José Montilla, que posi en pràctica "un diàleg responsable pensant en el futur i en la viabilitat del sector".
Del mateix parer va ser Pere Forga, representant del sindicat USOC, majoritari al sector, que va criticar que s'aposti per l'homologació de sous "a la baixa" entre els docents de la pública i els de la concertada i que es pretengui igualar les nòmines "només quan vénen mal dades i obviant el marc de relacions laborals".
Forga va advertir que aquesta mesura pot generar conflictes als centres, ja que hi ha docents que reben la seva nòmina íntegrament de la Generalitat, d'altres la reben del centre educatiu i algun de tots dos.
A més, el representant d'USOC no va voler deixar escapar l'oportunitat per recordar que el sector de la concertada sempre ha estat maltractat per l'Administració, ja que les diferències laborals que separen els professors de la concertada dels de la pública són considerables. De fet, els de la concertada tenen 28 hores lectives i els de la pública, deu menys. I això no és tot. Els funcionaris del sector de l'educació tenen suplements per antiguitat, tutoria i especialitat.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.