Público
Público

L'ICS afirma ara que no rebaixarà cap sou el 2011

Trenca negociacions i renuncia a estalviar els diners que demanava a la plantilla

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

L'Institut Català de la Salut (ICS) va donar ahir per tancades les negociacions amb els sindicats per resoldre la suposada necessitat financera aquest final d'any. El moviment de l'ens de la Generalitat va crispar els ànims dels cinc sindicats que seuen a la mesa sectorial i va sorprendre pels efectes que tindrà el trencament unilateral de les reunions. Sobretot perquè l'ICS va assegurar que aquest any no hi haurà retallades i que, de fet, els recursos que tenia previst estalviar ja no són necessaris. L'institut públic podrà quadrar el pressupost d'aquest any sense cap altra mesura.

'Amb totes les mesures que hem pres, podrem tancar el pressupost de forma equilibrada i sense actuar sobre els salaris dels treballadors, que ja han fet un esforç important aquest any', va explicar el director d'Afers Assistencials de l'ICS, Jaume Benavent, que va explicar que l'ICS reclamava un últim esforç de 12 milions d'euros als sindicats per reduir la tensió de la tresoreria de l'organisme i tenir marge per contractar més personal. 'No passa res', va dir Benavent, que va explicar que, igualment, s'han donat per acabades les negociacions perquè ja no hi havia temps d'aplicar els descomptes en les pagues extres dels treballadors de l'ICS.

L'Institut Català de la Salut assegura que quadrarà el pressupost vigent

La plantilla pot respirar tranquil·la pel que queda d'any. No així el 2012, que quedarà subjecte a les negociacions que s'iniciaran aquesta setmana en la mesa de la funció pública de la Generalitat, mitjançant la qual el Govern vol aplicar una retallada salarial generalitzada a tota la plantilla de l'administració autonòmica, que podria oscil·lar entre l'1% i el 3% del salari total. Es tracta d'una de les mesures anunciades la setmana passada pel president de la Generalitat, Artur Mas.

Però sobta el canvi de posició que ha adoptat l'Institut Català de la Salut, que en dos mesos ha passat de reclamar 45 milions d'euros per quadrar el pressupost i amenaçar amb l'acomiadament de 1.500 persones segons la versió dels sindicats, ahir negada per Benavent a no tenir necessitat de cap euro. I 'no passa res', segons la nova versió de l'alt càrrec, que va treure ferro al desacord.

Metges de Catalunya va considerar 'deplorable' l'actuació de la direcció de l'ICS, a qui va acusar de 'rebentar' la mesa de negociació només dos dies després que Ruiz demanés la participació dels professionals en les negociacions sanitàries. CCOO va lamentar que la mesa era un 'simulacre de negociació' per 'justificar l'operació de trossejar i privatitzar l'ICS', una decisió que, segons el sindicat, 'ja es va prendre abans d'iniciar les negociacions'.

Els sanitaris patiran els mateixos ajustos salarials que la resta de funcionaris

El sindicat d'infermeria Satse va assenyalar que la intenció del Govern de rebaixar el sou de tots els funcionaris públics 'ha estat la gota que ha fet vessar el got i que ha confirmat que pactar no serviria de res'. La UGT va denunciar que 'l'ICS no ha tingut cap voluntat de negociació i mai ha volgut garantir l'estabilitat de l'ocupació'.

Mentrestant, a l'Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona hi ha tanta preocupació per les retallades ordenades pel Departament de Salut que ahir van publicar un anunci pagat a la premsa local denunciant 'una cacera de bruixes' i un 'ERO encobert', informa Esther Celma. Aquest crit d'alerta a l'opinió pública arriba després d'un degoteig d'acomiadaments de metges, alguns amb més de 20 anys al centre, de forma 'injustificada' i 'gens ètica'.