Público
Público

L'incendi d'un edifici abandonat fereix 11 indigents

Els veïns feia anys que criticaven l'estat de l'immoble

JORDI MUMBRÚ

Els veïns i el Síndica de Greuges de la ciutat feia anys que avisaven que tard o d'hora havia de passar. I tenien raó. Va ser sobre les cinc de la matinada d'ahir quan les flames van cremar un edifici de la Barceloneta que estava abandonat i assenyalat pels veïns des de fa gairebé deu anys.

L'incendi es va saldar amb 11 ferits, un dels quals es troba en estat greu. Totes les víctimes eren persones sense sostre que malvivien en aquest edifici del carrer Berenguer Mallol. El ferit greu està ingressat a l'Hospital Vall d'Hebron, mentre que els altres es van distribuir per diferents hospitals o van ser atesos al moment pels equips d'emergències. Els Mossos d'Esquadra investiguen les causes de l'incendi. A part de les 11 persones ferides, l'incendi també va fer sortir a la llum una situació que, pels veïns i la Síndica de Greuges, feia massa temps que durava. Segons els veïns, les persones que malvivien en aquest edifici havien provocat baralles, amenaces, petits incendis i molts altres problemes de convivència. Tant era així que l'any 2009 van entregar 280 signatures a la Síndica de Greuges per demanar-li que solucionés el problema. La Síndica va demanar a l'Ajuntament tota la documentació, tant referida a seguretat com a permisos urbanístics, i va concloure que no s'havia actuat "amb la diligència exigible". Fonts municipals van assegurar que l'Ajuntament havia fet "tot el que podia fer", que hi havia destinat serveis socials per atendre els sense sostre i vigilància policial contra la inseguretat, i que havia intentat desbloquejar la situació que ha provocat l'abandonament de l'immoble.

L'edifici de la polèmica està afectat per la Llei de Costes, aprovada al Congrés espanyol fa més de 20 anys. Segons aquesta llei, l'immoble està massa a prop del mar per poder-se reformar. Aquesta llei accepta modificacions i des de fa anys n'hi ha una de pendent que desafectaria aquest immoble i el legalitzaria, però la burocràcia encara no ho ha permès.

El propietari va demanar una llicència d'obres, amb l'objectiu de fer-hi apartaments per a turistes, però l'Ajuntament de Barcelona ho va rebutjar obeint la Llei de Costes. Malgrat la negativa, el propietari va tirar pel dret, segons fonts municipals, i va començar a fer petites obres, però l'Ajuntament el va obligar a suspendre-les. L'edifici va anar quedant en l'oblit, mentre el propietari esperava la modificació de la Llei de Costes. Els Mossos d'Esquadra van confirmar que hi ha una denúncia del propietari, presumptament contra l'ocupació, però tampoc no s'ha resolt. Segons fonts municipals s'han fet les gestions necessàries per agilitar la modificació de la llei, però encara falta el tràmit més important: que el Ministeri d'Economia autoritzi a l'Ajuntament a donar la llicència.

La regidora de Ciutat Vella, Assumpta Escarp, va reclamar al Govern espanyol que autoritzi la llicència, mentre que el grup de CiU va criticar "la degradació de finques abandonades".