Público
Público

L'ocupació dels hotels creix tres anys després

El sector critica la inseguretat a la ciutat

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La recuperació econòmica després de la crisi, almenys la dels altres països europeus, es comença a notar. Durant els primers sis mesos de l'any, l'ocupació hotelera a Barcelona s'ha situat en un 66,68%, que representa un increment d'un 2,4% respecte al mateix període de l'any passat. La previsió de cara a l'estiu és que l'ocupació arribi al 74%. Gairebé la meitat dels nous visitants a la ciutat són de la resta d'Europa, i només el 31% són de l'Estat espanyol (el 8% són catalans). En bona part, aquesta recuperació ha estat possible gràcies a la baixada de preus dels hotels, que han reduït les tarifes 4,7 euros de mitjana.

Tot i que l'augment de l'ocupació hotelera és modest, té una gran importància perquè des del 2007 aquesta xifra no havia parat de caure, segons va recordar ahir el president del Gremi d'Hotels de Barcelona, Jordi Clos. Malgrat aquesta pujada, els empresaris del sector no són gaire optimistes de cara a aquest any i calculen que la recuperació serà molt més forta en els tres anys vinents, segons una enquesta feta pel gremi, que representa 400 hotels de la ciutat.

Clos va fer una defensa aferrissada del sector hoteler i va afirmar: 'Sembla que no ens creiem que hem de viure del turisme'. El president del gremi, que és propietari de 18 hotels, va insistir a recordar que el turisme representa el 13% del PIB i que, tot i la crisi, s'ha mantingut, a diferència de l'automoció o la indústria farmacèutica.

El portaveu dels hotelers va assegurar que el sector està 'absolutament en contra' de crear un impost turístic, tal com defensa l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu. La idea de l'alcalde és fer pagar un euro per cada nit passada a la ciutat, però això podria fer perdre molts visitants, segons les estimacions de Clos. L'empresari hoteler va advertir que, en el cas que s'aprovi l'impost, ell mateix farà promocions des dels seus dos hotels de Madrid per atraure els visitants que perdrà Barcelona. Després de les queixes de Clos, l'alcalde Hereu va reiterar ahir la seva voluntat de crear l'impost i va avançar que parlaran amb els hotelers per intentar arribar a un acord.

Clos també va criticar el pla d'usos de Ciutat Vella, que s'ha d'aprovar durant el proper ple municipal i que restringeix l'obertura de nous hotels. Segons va considerar, els hotels no generen molèsties: 'Als hotels hi ha controls, recepcionistes i seguretat. El problema de Ciutat Vella són els apartaments turístics', va apuntar. Clos va assegurar que, arran del pla d'usos, es deixaran de fer 20 hotels, i va pronosticar que els edificis que els havien d'acollir quedaran buits i 'acabaran plens d'okupes'. Aquest cap de setmana hi ha dues protestes contra els hotels a Barcelona organitzades pels veïns.

El portaveu dels hotelers també va lloar els esforços de l'alcalde de Barcelona per intentar reforçar la seguretat, però va dir que encara hi ha molta feina per fer. Clos va denunciar que s'ha arribat al punt de crear un grup dins de la xarxa Facebook sota el nom Conec algú a qui van robar a Barcelona, i va lamentar que 'abans s'explicava als amics però ara s'explica per internet'.

Per reduir aquesta mala imatge, els hotelers proposen des de fa temps que els turistes puguin, almenys, presentar denúncies des dels hotels, per facilitar-los la gestió i evitar que hagin de fer cues a les comissaries, 'on molt sovint no parlen la seva llengua', segons Clos. Contradictòriament, aquesta és una iniciativa dels hotelers de Barcelona que ja s'aplica en altres ciutats com Madrid, però encara no s'ha aprovat a la capital catalana.

A més de la seguretat, Clos va criticar que un dels altres problemes que es troben els turistes a Barcelona és la falta de neteja i el mal manteniment dels espais públics. 'La Diagonal s'ha d'arreglar i les places no es netegen i estan plenes d'indigents', va dir.

Però els hotelers no es queixen únicament de les administracions. Clos va explicar que només reben dos milions d'euros d'ajuda de les institucions i que ells destinen molts diners per promocionar Barcelona i atraure turisme. En aquest sentit, va considerar injust que de les seves campanyes 'se'n beneficiïn molts altres, com les autopistes, l'aeroport, el port o El Corte Inglés', que, en canvi, no inverteixen gens.

Cada any, Barcelona rep gairebé sis milions i mig de visitants. El 50% vénen de vacances, mentre que el 41,9% visiten Barcelona per motius professionals, com fires i exposicions. A més, hi ha altres grans esdeveniments que aquest any han atret moltes visites, com la final de la Copa del Rei, el Gran Premi de Fórmula 1 o el Primavera Sound. El país que més visita Barcelona és Itàlia (8,4%), seguit del Regne Unit (8,1%) i França (7,7%).