Público
Público

L'oposició carrega contra el pacte del Majestic II

Els partits d'esquerra i els independentistes denuncien la submissió de l'agenda catalana de Mas a l'agenda econòmica de Rajoy

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS

La cita d'Artur Mas a la Moncloa s'ha resolt amb la ratificació oficial de la nova entesa entre CiU i PP, aquesta vegada sota la fórmula d'una mena de UTE (unió temporal d'empreses) política, opció de circums­tàncies exigida per la crítica situació econòmica d'Espanya i el diktat de la UE. La presentació de l'agenda catalana del president a Madrid va donar pas ahir a Barcelona a la consegüent interpretació de la partitura catalana, d'acord amb el nou escenari creat pel pacte entre les dues forces.

Amb l'excepció lògica del PP de Catalunya, convertit ja en el pal de paller de l'estabilitat parlamentària del Govern, la resta de grups va coincidir a denunciar el balanç de la primera cimera de la Moncloa com un ritual de suport mutu sense contrapartides. L'oposició va carregar amb duresa contra la irrellevància i inconcreció dels resultats de la trobada, després de la munició emprada per CiU en els últims mesos en la seva aferrissada defensa del pacte fiscal.

CiU torna la pressió al PSC i atia el paper de Carme Chacón sobre el pacte fiscal

L'agenda convergent, però, no va trigar ahir a tornar la pressió cap al PSC sobre el pacte fiscal. El partit s'enfronta a l'escenari de l'eventual ascensió de Carme Chacón a la secretaria general del PSOE en el congrés del partit que comença avui a Sevilla. El portaveu del Govern, Francesc Homs, i el del grup parlamentari, Ramon Espalader, van coincidir ahir a furgar en les divisions internes en el si del PSC i a convidar el partit a sumar-se a l'entesa sobiranista formada per CiU, ICV-EUiA i ERC.

Homs va especular ahir amb la possibilitat que el PSC "mogui fitxa" en aquesta direcció. "Els nostres interlocutors al PSC no són la senyora Carme Chacón", va dir el portaveu, que va subratllar que "la candidata catalana està en una carrera que no té res a veure amb els interessos directes del país". Homs es va remetre en aquest sentit als compromisos del mateix partit liderat per Pere Navarro. "Jo em crec el que van acordar en el congrés del PSC: actuar de manera autònoma en termes polítics, i crec que trobaran la manera de ressituar-se", va afegir.

Herrera denuncia un "pacte de sang" CiU-PP sobre la política de retallades

Ramon Espalader va abundar en la mateixa línia, després de justificar el suport de Mas a les reformes de Rajoy. El portaveu de CiU va citar el "punt de desacord" en el PSC sobre el pacte fiscal. "Hi ha alguns que s'acosten més a les tesis de la comissió parlamentària d'estudi del concert econòmic, i que no únicament són compartides per CiU, sinó que també ho són per ERC i d'ICV-EUiA", va assenyalar.

En aquest context, el PSC no ha dubtat a qualificar la cimera de la Moncloa com un succedani del pacte del Majestic del 1996 entre Pujol i Aznar i un revival polític del dia de la marmota, segons el diputat Jaume Collboni, portaveu del partit. El líder ecosocialista Joan Herrera va ser molt més contundent i va denunciar un "pacte de sang" entre els dos dirigents per donar-se suport mutu en l'aplicació de la dràstica agenda de retallades per sufocar el dèficit públic.

Collboni va acusar Artur Mas d'haver renunciat a defensar Catalunya en la cimera de la Moncloa, que segons la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha establert les bases d'"una relació bilateral mantinguda en el temps". El portaveu del PSC va denunciar la "submissió" del president a un Govern que impulsa "contrareformes" i mesures "recentralitzadores" i "regressives". Herrera també es va pronunciar amb duresa: "De pacte fiscal, res; de polítiques neoliberals i de retallades, tot", va declarar el líder de la coalició ecosocialista, que va denunciar l'aliança entre dos polítics "conservadors i de dretes que coincideixen en la voluntat de retallar".

Encara que amb matisos, la unanimitat de la crítica subratlla encara més el perímetre del pacte bilateral CiU-PP davant l'estratègia de geometria variable invocada per CiU. "Algun dia haurà de prendre la decisió que correspon, perquè la realitat el sobrepassarà, el desbordarà", va vaticinar ahir el president d'ERC, Oriol Junqueras. "ERC estarà allà per ajudar-lo", va afegir. El líder independentista va acusar Artur Mas de tornar de Madrid "amb algunes bones paraules i enganyats", tot ajornant la negociació del pacte fiscal mentre el Govern del PP "ja ha iniciat una ofensiva recentralitzadora".

Uriel Bertran es va pronunciar en la mateixa línia però en un to més alt. El portaveu de Solidaritat (SI) va acusar el president d'"actuar com un lacai d'Espanya" i va aixecar acta de la cimera: "No només no ha aconseguit cap resultat de l'agenda catalana, sinó que Rajoy ha obtingut el suport de CiU a les seves polítiques econòmiques".