Público
Público

Les Ciències Naturals arriben set anys després al Fòrum

El museu, que mantindrà tres seus més a la ciutat, dóna per fi un contingut a l'edifici central de l'espai

JORDI SUBIRANA

Set anys després del Fòrum de les Cultures, l'Ajuntament de Barcelona continua incrementant els usos i el nombre d'equipaments del recinte amb l'objectiu de revitalitzar un espai urbà poc freqüentat i amb poca activitat llevat que es tracti de grans esdeveniments programats amb antelació. Ahir va inaugurar-se a l'edifici Fòrum la nova seu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, que s'ha batejat com a Museu Blau pel color de la construcció, i que funcionarà com un nou pol d'atracció del recinte. El Fòrum també s'ha obert a la ciutat amb la prolongació del passeig marítim fins al carrer de Josep Pla i s'ha urbanitzat l'antic barri de barraques del Camp de la Bota amb una pista d'skate, entre altres elements.

La intenció municipal es convertir el Fòrum en un nou pol de centralitat de la ciutat. Fa temps que ho intenta, però avui dia encara és un repte, tot i que fa temps que s'ha instal·lat en aquest emplaçament el Centre Internacional de Convencions (que mou més de 300.000 congressistes a l'any). Recentment Movistar hi ha estrenat la seva seu corporativa i el recinte ha guanyat un nou equipament cultural amb La Central del Circ.

Nous equipaments intenten integrar la zona amb la resta de Barcelona

Un dels problemes és que es tracta d'una zona a la qual costa arribar-hi. Té poc transport públic si es compara, per exemple, amb la plaça d'Espanya, on acaba d'obrir el complex lúdic de Les Arenes. Pel Fòrum només hi passa una línia de metro (L4), que fa molta volta, un tramvia que finalitza el seu recorregut al Parc de la Ciutadella i deu línies d'autobús.

El balanç facilitat per Barce­lona de Serveis Municipals (BSM), l'empresa que gestiona el Fòrum, indica que el recinte va rebre l'any passat uns 450.000 visitants. La majoria d'aquestes persones els van visitar atretes per grans esdeveniments, com ara els concerts de la Mercè i del Primavera Sound, la festa de Colòmbia i el Bike-Show Xtrem Sports. Curiosament, el recompte municipal no inclou la Feria de Abril, que va rebre dos milions d'assistents. De totes maneres, si un es passeja per l'esplanada un dia qualsevol es veurà que encara té molt poca vida. La gran plaça, que té uns 84.000 metres quadrats, hi ha molts dies que és un gran desert de ciment.

Més de 6.000 persones visiten el Museu Blau el dia de la seva obertura

Tot això podria canviar amb el Museu Blau, que dóna un nou ús a l'Edifici Fòrum després d'anys amb molt poca activitat. La directora, Anna Omedes, creu que durant el primer any l'equipament pot rebre fins a un milió de persones i pot exercir de 'pol d'atracció'. De fet, ahir ja es van formar llargues cues de gent que volia conèixer l'equipament i hi van passar més de 6.000 persones. El museu és gratuït fins al 30 de juny.

El Museu Blau, que ha costat més de 12 milions d'euros, ocuparà quasi la totalitat de l'Edifici Fòrum i disposarà d'uns 9.000 metres quadrats distribuïts en dues plantes. L'equipament ha estat redissenyat pels mateixos arquitectes que van construir l'immoble original, Jacques Herzog i Pierre de Meuron, i s'estructura al voltant d'un immens vestíbul de 900 metres quadrats que, segons Omedes, 'exercirà de centre neuràlgic'.

El vestíbul serà el lloc on s'exhibirà a partir del juny l'esquelet de la balena que es va trencar quan era desmuntada l'any passat per al trasllat. Aquesta part també s'utilitzarà com a espai d'exposicions que posaran en relació, per exemple, art i ciència. I serà la porta d'entrada a un espai per a nens i nenes de 0 a 6, on a través de sensacions i emocions se'ls vol despertar l'interès per la natura, i a la mediateca, que funcionarà com a centre de divulgació de les ciències naturals. Aquest espai compta amb 2.000 documents que representen 80.000 sons de paisatges i animals.

Un dels elements més importants del museu és l'exposició Planeta Vida, que es dividirà en tres parts. De moment, només es podrà visitar el fons patrimonial del museu, La Terra avui, que té 4.500 peces, entre d'altres, els animals dissecats. I cap al juny obriran les altres dues. Una serà La biografia de la Terra, on es farà una descripció dels orígens del planeta fins a l'actualitat, i l'altra, Els laboratoris de la vida, abordarà amb petites mostres temes transversals com són el comportament animal, la genètica i la reproducció.

El museu inclourà altres serveis, com ara l'aula de botànica i el jardí de plantes mediterrànies, l'estany (amb un circuit tancat d'aigua), la cafeteria i un restaurant (l'Ajuntament descarta posar en marxa un altre establiment de cuina d'autor, com era el Klein, que va tancar per falta de clients). A més de l'Edifici Fòrum, el museu disposa de tres espais més a la ciutat: a Montjuïc, el Jardí Botànic, i al Parc de la Ciutadella, el Castell dels Tres Dragons i el Museu Martorell.

Aquests dies, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, no para d'anar amunt i avall inaugurant espais i equipaments. Les eleccions són a tocar i convé no perdre temps. Ahir, en l'obertura del museu, l'alcalde va insistir que el Fòrum era un racó poc rellevant de la ciutat, abans de portar a terme la remodelació, i ara ja es percep com un espai de centralitat. El regidor de Sant Martí, Francesc Narváez, va justificar la urbanització perquè va permetre guanyar una gran plaça per a usos ciutadans i alhora tapar una depuradora per la qual passa el 60% de l'aigua de l'àrea metropolitana.

Un fet que pot ajudar a millorar l'obertura del Fòrum cap a la ciutat és la prolongació del front marítim. La intervenció ha costat uns 26 milions d'euros i ha suposat transformar 30.000 metres quadrats de superfície. A la banda de mar s'ha construït un passeig, entre Josep Pla i el Fòrum, que inclou enllumenat nou, mobiliari urbà i una doble filera d'arbres. També s'ha urbanitzat l'antic barri de barraques del Camp de la Bota, on s'ha tapat amb formigó el punt verd i el parc de neteja existents. En el tram guanyat s'ha instal·lat una zona de jocs infantils, 11 aparells de gimnàstica i una pista d'skate que vol atraure afeccionats que avui practiquen el seu esport al centre de la ciutat .

Per falta de pressupost s'haurà de deixar per més endavant la remodelació del tram del front marítim fins al pavelló de la Mar Bella. Segons Narváez, la intenció del consistori és urbanitzar aquest espai com a passeig i construir un parc que inclourà les grans esplanades que ara s'utilitzen com a aparcaments. La crisi també ha obligat a paralitzar l'edificació del zoo marí, que havia de ser un dels revulsius per impulsar la zona.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias