Este artículo se publicó hace 12 años.
Les escoles bressol planten cara a les retallades de Trias
Un miler de persones es concentren a Sant Jaume
La plaça de Sant Jaume es va omplir ahir de criatures que feien soroll amb els seus mestres i famílies. L'objectiu del miler de persones reunides era rebutjar les reformes que impulsa l'Ajuntament de Barcelona en les escoles bressol municipals, però "els nens s'ho prenen com una festa", deia una mare. El consistori preveu l'augment de la ràtio d'infants per classe i la reducció de més del 40% del personal de suport del migdia. A la pràctica, alguns centres es podrien trobar que, a l'hora del dinar i la migdiada, un sol educador haurà d'atendre 40 nens de 2 i 3 anys. Els manifestants van presentar 25.791 signatures a l'Ajuntament contra aquestes mesures i l'externalització de serveis.
"L'Ajuntament només parla de l'augment de places però no diu en quines condicions es dóna", criticava ahir Dori Anglada, directora de l'escola bressol municipal L'Harmonia. Aquesta educadora explica que només fa dos anys que treballa a la capital, però "per molts el model Barcelona era un objectiu a assolir". Segons Anglada, el consistori sempre havia apostat per "treballar per uns màxims de qualitat" i ara, en canvi, considera que "es perd el treball d'anys".
Els manifestants critiquen el menyspreu a l'educació infantil
"Com que encara no llegim ni escrivim, sembla que les altres coses no tinguin importància", es lamentava la directora de L'Harmonia, que va recordar que a la bressol "també s'educa". "Els nens comencen a aprendre fins i tot agafant una cullera", va afegir.
L'Amàlia, mare d'un nen de 2 anys, assegura que "l'escola bressol és una necessitat, perquè als quatre mesos se t'acaba la baixa i no tens alternativa". Aquesta mare assegura que, tot i ser públiques, les escoles "no són barates", ja que ronden els 250 euros mensuals. Assegura que l'Ajuntament "vol fer rendible una cosa que no pot ser rendible".
Un altre conflicte en què estan implicats famílies i educadors és el de tres centres municipals que no s'han obert aquest curs. El Guillem, pare d'una nena de 15 mesos a la qual havien assignat plaça a l'escola Jaén, és membre de la recentment creada ampa de les escoles Caspolino i Jaén, que no s'han posat en marxa, al barri de Gràcia. L'Ajuntament, explica, ha pogut recol·locar 40 dels 230 infants afectats. Les famílies han buscat les solucions que han pogut, algunes a l'escola privada, però altres com la seva no s'ho poden permetre "i un dels dos hem hagut de reduir la nostra jornada laboral".
El curs vinent tres escoles seran gestionades externament
A més, els han assegurat que cediran els tres centres a una gestió externa quan els obrin el curs vinent. Aquest pare assegura que "serà el banc de proves d'un nou model" i que hi haurà escoles "de primera i altres de segona categoria". Amb el Col·lectiu Ronda estudien denunciar el consistori, per una banda, per no oferir enguany les places assignades i, per l'altra, perquè la plaça que els donaran, externalitzada, "és una altra".
Més protestesA més de Barcelona, mestres, sindicats i pares d'alumnes van protestar ahir al matí per les retallades en l'educació pública en una trentena de municipis de tot Catalunya, en concentracions realitzades davant els consistoris o als serveis territorials del Departament d'Ensenyament.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.