Este artículo se publicó hace 13 años.
La llarga transformació del 22@
En deu anys, l'Ajuntament ha executat el 68% de la renovació del districte tecnològic i ja s'hi han instal·lat unes 1.500 empreses
El 22@ celebra el desè aniversari, però encara està lluny de ser una realitat plena. Des de l'any 2000, l'Ajuntament ha executat la renovació del 68% de les 200 hectàrees de terreny que el districte tecnològic ocuparà al barri del Poblenou, però un terç del planejament urbanístic encara és als calaixos, a l'espera que passi la crisi econòmica. Amb tot, des dels seus inicis, s'han instal·lat en el nou àmbit econòmic de Barcelona unes 1.500 empreses, amb un volum de facturació d'uns 6.000 milions d'euros.
Quan es va començar a desenvolupar el projecte del 22@, que combina la indústria tecnològica i l'ús residencial amb equipaments, universitats, hotels i zones verdes, el llavors alcalde de Barcelona, Joan Clos, va dir que el nou districte podria estar enllestit entre el 2010 i el 2012. Les previsions de Clos han quedat en un no res, en part, a causa del mal moment econòmic. Ara, el primer tinent d'alcalde i president del 22@, Jordi William Carnes, allarga la transformació d'aquesta zona del Poblenou "entre cinc o deu anys més". Possiblement no s'acabarà abans del 2020.
Els veïns es queixen que la irrupció de noves empreses ha destruït el teixit empresarial local
"Tot just ara tornen a aparèixer projectes privats després d'estar aturats durant més de dos anys a causa de la crisi", explica Carnes. I això ha estat decisiu per alentir el creixement del 22@. Dels 117 plans aprovats, el 66,7% estan promoguts pel sector privat. Ara tot comença a bellugar-se una mica, "però sense liquiditat anem amb el fre de mà posat", afegeix el tinent d'alcalde.
De totes maneres, des del consistori s'insisteix que el 22@ ha estat un encert i l'objectiu és exportar-ne la filosofia a altres llocs de la ciutat per "afavorir las constitució de clústers" amb l'objectiu d'aconseguir més èxits empresarials aprofitant entorns de qualitat que ajudin a millorar la rendibilitat. Una de les zones on es posarà en marxa un model semblant al 22@ serà la Zona Franca, amb sectors com ara l'alimentació i la biologia. "Ja s'està estudiant on col·locar uns laboratoris de l'Hospital Clínic, ja que a l'Eixample no s'hi pot fer res més", subratlla Jordi W. Carnes.
Des de l'any 2000 s'han instal·lat 1.502 empreses al 22@, majoritàriament de l'àmbit del coneixement i la tecnologia. La meitat són de nova creació i l'altre 50% s'ha traslladat des d'altres punts de Barcelona. "El parc d'oficines de la ciutat s'havia quedat obsolet i el 22@ ha estat una possibilitat per a molts de poder créixer", afirma Carnes.
Carnes alerta que la construcció del districte no estarà acabada fins d'aquí deu anys
Grups de referència instal·latsL'associació empresarial del districte tecnològic de Barcelona, batejada com a 22@Network, compta amb un centenar d'empreses inscrites. Recentment, s'hi han traslladat l'editorial RBA i l'empresa Telefónica, en un edifici de nova construcció a tocar del Fòrum, i en poc temps ho faran l'empresa de publicitat Bassat Ogilvy i el bufet d'advocats Cuatrecasas. Altres grups de referència instal·lats al Poblenou són Mediapro, La Sexta, RNE, el Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), Indra, Isdin, Microsoft, Agbar i Montblanc.
En termes generals, aquests negocis mouen un volum de facturació d'uns 6.000 milions euros el 59% de les empreses facturen fins a 600.000 euros a l'any i donen feina a 45.000 persones. El perfil professional és el d'un home jove, a prop dels 30 anys, amb titulació universitària en un 72,5% dels casos. Una desena d'universitats ja han obert algun centre al 22@ i tenen al voltant de 25.000 alumnes.
L'edificació dels 4.000 pisos de protecció oficial avança molt lentament, segons critica la FAVB
La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i l'Associació de Veïns del Poblenou no fan un balanç tan optimista del desenvolupament del 22@, "perquè la irrupció de les noves empreses ha destruït el teixit empresarial existent. S'hauria d'haver conservat la xarxa industrial local, amb professionals que feia dècades que eren al barri", diu el vocal de la FAVB, Joan Maria Solé. Des del 2001, la població del 22@ ha crescut un 22,5%, i el nombre de veïns ja és de 90.000. Abans faltaven bars, hotels i botigues. Segons dades municipals, al Poblenou hi ha actualment uns 7.000 negocis, el doble que fa una dècada, on treballen unes 56.000 persones. "Ara comença a semblar un barri", opina Carnes.
La FAVB, però, critica que la construcció dels 4.000 habitatges de protecció oficial previstos "avança molt lentament". Només s'han acabat 998 pisos. 583 més s'estan executant, n'hi ha 37 que tenen la llicència concedida i 130 estan en procés de tramitació. L'altra meitat encara trigarà a edificar-se. La lenta transformació del 22@ i l'abandonament d'algunes fàbriques ha fet créixer també els campaments il·legals i l'ocupació de fàbriques velles. En molts casos, els ocupants són immigrants que viuen en pèssimes condicions de salubritat, sense aigua corrent ni llum.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.