Público
Público

Mas-Colell preveu poder emetre deute públic entre febrer i març

Una altra fórmula per guanyar liquiditat podria ser hipotecar Vall d'Hebron i Bellvitge

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va confiar ahir que el Govern central autoritzarà noves emissions de deute de la Generalitat, que té necessitat de liquiditat i n'haurà de fer aviat, 'entre el mes de febrer i març'. El conseller va demanar un 'senyal de confiança i no de desconfiança' a l'executiu per tal que Catalunya es pugui permetre 'una apel·lació al crèdit racional'.

L'endeutament seria preferible que fos a llarg termini, a més d'un any, de manera que s'evitaria 'aquest constant patiment' en els venciments del deute, tal com va dir en una entrevista a Catalunya Ràdio.

El conseller demana 'confiança i no desconfiança' a l'executiu central

El Govern català va entregar ahir al Ministeri d'Economia el pla de viabilitat, que preveu reduir fins a un 10% la despesa, aconseguir els mateixos ingressos que l'any passat per les vies convencionals i incrementar-los amb una nova mesura: treure rendiment dels edificis públics.

Aquest any, la Generalitat pagarà pel deute uns 300 milions més en interessos que l'any passat i necessitarà captar uns 11.000 milions més amb noves emissions per aquest 2011. Per satisfer les necessitats de caixa, i davant les limitacions que imposa l'executiu central i el tancament dels mercats, el Govern català està explorant noves vies.

En aquesta línia, ha demanat al ministeri que l'Estat li traspassi la titularitat d'edificis com els hospitals de Vall d'Hebron i Bellvitge, que la Generalitat gestiona des de fa més de 30 anys, per tal de poder-ne treure rendiment a través d'operacions financeres. El procediment consistiria a hipotecar aquests immobles (figura que legalment es coneix com a cens emfitèutic per als edificis públics), de manera que rebria uns diners sense perdre la propietat a canvi d'un cànon que periòdicament faria efectiu al banc o a l'inversor.

El PSC diu que l'Estat deu en realitat 1.400 milions a Catalunya

El conseller va assegurar que, si tots els components del pla de viabilitat es compleixen, el Govern català complirà el compromís d'arribar a un dèficit de l'1,3%, davant del 3,6% amb què preveu tancar el 2010.

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, va llançar ahir una dura advertència al Govern, a qui va acusar de 'manipular dades' i d''exagerar' la cruesa de la situació financera de la Generalitat. Iceta va retreure a Artur Mas la seva actitud 'superba' i la 'caricatura' que intenta fer de l'anterior Govern, i va ratificar les dades sobre la situació financera que José Montilla va lliurar a Mas. 'Si vol comptar amb nosaltres, ens trobarà, però no sobre la base de la desqualificació de l'anterior Govern', va dir Iceta. El portaveu va assenyalar que els 1.000 milions del fons de competitivitat que Mas reclama al Govern central són en realitat 1.400 milions, i va alertar contra un intent del president de la Generalitat de fer passar aquesta quantitat com un èxit tot i que és el que està pactat.