Público
Público

En memòria dels immigrants que mai van arribar a Europa

Homenatge a Barcelona als anònims que han perdut la vida a les pasteres

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El port de Barcelona es va convertir ahir en l'escenari de l'homenatge als immigrants morts en naufragis. En el marc del dia de Tots Sants i coincidint amb el congrés de l'Associació Mundial de Psiquiatria, que enguany tracta els problemes de la immigració del segle XXI, persones de diverses cultures, religions i ètnies van voler recordar els milers d'immigrants que han perdut la vida en accidents a bord de pasteres.

L'acte, que va culminar amb una ofrena floral al mar, va destacar per l'emoció dels familiars i amics d'alguns nàufrags. Mentre la majoria dels assistents llançaven pètals de rosa a l'aigua, la mediadora senegalesa Diriatou Dialo va llegir un poema senegalès que destaca les dificultats que pateixen aquells que s'aventuren al mar per trobar alguna oportunitat a Europa. Diriatou va assegurar a Públic que 'aquests homenatges i congressos són molt importants per als immigrants. Amb poemes com aquest recordem els motius que condueixen els homes a fer aquest viatge desesperat i aconsellem a d'altres que s'ho pensin molt abans de fer-ho'.

L'acte coincideixamb el congrés de l'Associació Mundial de Psiquiatria

A Diriatou la van seguir altres mediadors, que van recitar el poema en diversos idiomes, entre ells l'àrab, el francès i el xinès.

El director del congrés, Joseba Achotegui, va llegir un fragment de l'Odissea, el poema grec sobre l'etern retorn a casa del guerrer Ulisses. L'heroi grec dóna nom a la síndrome que va descobrir Achotegui, la síndrome d'Ulisses, que ha estat l'epicentre del congrés celebrat a Barcelona i que consisteix en l'estrès associat a trobar un nou lloc deresidència.

Achotegui va explicar a Públic que 'l'objectiu és retre homenatge a tots aquells que ningú recorda'. I va afegir que 'és molt gratificant reunir gent d'arreu del món amb l'objectiu comú de fer sortir de l'oblit tantes vides perdudes en tants naufragis'.