Público
Público

El Ministeri de Cultura carrega contra la Generalitat pel 'cas Palau'

Artur Mas nega que el seu Govern vulgui «tapar» les investigacions amb l'escrit enviat al jutge

L. DEL POZO

'Malestar'. Aquesta és la paraula que va triar ahir el Ministeri de Cultura per carregar contra la Generalitat. A l'executiu central no li ha agradat gens que el nou Govern decidís aquesta setmana, en nom del Consorci del Palau de la Música (on també estan representats el Ministeri de Cultura i l'Ajuntament de Barcelona), enviar una petició al jutge que instrueix el cas de l'espoli del Palau, Juli Solaz, en què li demanava que investigués els 5,9 milions que Ferrovial va donar a l'entitat cultural però sense imputar cap càrrec de CDC.

Val a dir que la petició de la Generalitat va en una direcció totalment contrària a l'escrit que el mes de novembre, abans del canvi de Govern, va presentar el Consorci al jutge. En aquella ocasió, l'organisme feia pinya amb la fiscalia, sense esquerdes ni pal·liatius. El Consorci demanava al jutge que investigués en una peça judicial separada del cas Palau el possible finançament irregular de CDC, a través de Ferrovial, per a l'adjudicació d'obra pública. També demanava la imputació de Daniel d'Osàcar, extresorer de CDC, i d'Àngel Colom, responsable d'immigració de la formació.

Executiu central: 'S'ha trencat el principi d'actuació unànime'

En el comunicat, el ministeri afirmava que, amb la seva actitud, la Generalitat 'havia trencat per primera vegada el principi fonamental d'actuació unànime mantingut des de la intervenció del Palau el juliol del 2009 entre les institucions que integren el Consorci'. Fonts del ministeri explicaven ahir que no farien més declaracions fins al dia de la reunió, fixada pel dimecres de la setmana vinent, però que esperaven amb impaciència les explicacions de la Generalitat.

A més, en el comunicat el Govern central recordava la postura inicial del Consorci i desafiava la Generalitat: 'El ministeri vol que els greus fets irregulars esdevinguts al Palau s'aclareixin amb la finalitat d'identificar i jutjar totes les persones que hagin participat en un desfalc d'aquestes dimensions'. En el mateix sentit es va pronunciar dimecres l'Ajuntament de Barcelona a través del seu delegat de Cultura i representant en el Consorci, Jordi Martí, que va admetre estar molt sorprès per la decisió de la Generalitat i perquè s'hagués pres 'sense informar' la resta de membres de l'òrgan.

I amb les reaccions dels uns i els altres, el president de la Generalitat i del Consorci, Artur Mas, va decidir ahir trencar el silenci. Mas va dir que, a diferència del que havien afirmat alguns rivals polítics, el seu Govern havia pres aquesta decisió sense ànim de 'tapar' les investigacions judicials sobre la gestió del Palau de la Música. A més, Mas va dir que l'anterior Govern, 'en plena campanya', havia acusat alguns càrrecs 'vinculats a CDC', però que ara, després de les declaracions judicials, els serveis jurídics de la Generalitat havien conclòs que no era 'moment d'imputar a ningú'. En qualsevol cas, Mas va afirmar que, malgrat que la fiscalia manté les imputacions per a Colom i Osàcar, és bo que 'deixem que el jutge decideixi si els imputa (...), no fem prejudicis de manera interessada'.

La setmana vinent les tres administracions es reuniran d'urgència

Per altra banda, la junta directiva de l'Orfeó ahir encara no s'havia pronunciat sobre l'afer malgrat que el 21 de desembre es va comprometre a contribuir 'al total esclariment dels fets delictius' i a ajudar a 'depurar la totalitat de les responsabilitats penals resultants de la causa'. De fet, quan el Consorci, abans del canvi de Gover, va presentar l'escrit al jutge, va justificar la seva decisió basant-se en l'informe de l'Agència Tributària. Segons l'organisme, l'escrit d'Hisenda ja era prou contundent perquè el jutge investigués si, tal com van apuntar els perits en el seu informe, la convergent Fundació Trias Fargas (ara CatDem) va rebre pagaments de Ferrovial, a través del Palau, com a contrapartida de l'adjudicació d'obres com ara la Ciutat de la Justícia.

El Consorci, ja aleshores, considerava que la investigació estava suficientment avançada i lligada perquè el jutge fixés un dia per començar el judici. Les mateixes fonts també van justificar la petició de separar les dues causes la de l'espoli del Palau i la de les relacions entre CDC i el Palau argumentant que, per una banda, en la primera causa hi ha un delicte econòmic, és dir, l'espoli que Fèlix Millet i Jordi Montull van fer per augmentar els seus comptes; i per una altra, hi ha un delicte contra les administracions públiques que té a veure amb les adjudicacions urbanístiques irregulars.

I mentre els uns i els altres hi han anat dient la seva, el jutge Solaz no ha volgut posicionar-se. De fet, durant aquest temps ha estat molt criticat, fins i tot per col·legues de la carrera judicial, pel seu conservadorisme i la seva lentitud a l'hora de cridar a declarar els testimonis o de prendre decisions.

Però els últims esdeveniments podrien haver accelerat el procés abans de frenar-lo per una bona temporada. Fa un parell de setmanes es va saber que Solaz deixava el cas i el seu jutjat per anar com a magistrat a l'Audiència de Barcelona. És per això que tot sembla apuntar que avui el jutge i abans de deixar el seu lloc actual decidirà sobre la peça separada i sobre les imputacions. Després caldrà esperar fins que arribi el nou jutge titular. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias