Público
Público

El món judicial clama per uns fonaments ètics en l'economia

Els juristes demanen que imperi la justícia social en les mesures per sortir de la crisi

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Els actes de celebració del Dia de la Justícia es van transformar en un clam per recuperar els valors fonamentals del dret i la justícia davant d'una crisi econòmica que, provocada per l'especulació dels agents financers, està imposant més pes sobre els sectors dèbils de la societat. Les intervencions dels representants del món judicial, que en un acte d'aquestes característiques es podrien haver limitat al discurs protocol·lari, van posar de manifest la necessitat que l'economia, en majúscules, integri en el seu modus vivendi els fonaments ètics que regeixen els drets.

'L'activitat econòmica ha esdevingut un joc de riscos irracional, allunyat del sentit de la realitat, amb un desprestigi de les pautes de la legalitat'. Aquestes paraules les va pronunciar Joan Antoni Xiol, president de la Sala Primera del Tribunal Suprem. El jurista va reivindicar el paper 'fonamental' de la justícia per resoldre la crisi econòmica, cosa que, entre d'altres, passaria per poder intervenir en les 'males accions' dels agents econòmics que l'han provocat.

Xiol: «L'activitat econòmica ha esdevingut un joc de riscos irracional»

El magistrat va destacar que es tracta d'una crisi 'que s'instal·la en el transvasament de l'economia real a la financera', i va defensar que 'reconèixer la importància de la justícia pot ser un instrument important per resoldre la crisi'. La conferència de Xiol, clara i directa, va apuntar també als representants polítics en afirmar que en els debats electorals 'no se senten mai els mots dret i justícia si no és per parlar de retallades'. Els assistents a l'acte, entre els quals hi havia la fiscal superior Teresa Comte i la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, van escoltar com Xiol condemnava que el dret 'es concep pels representants públics com un instrument de poder'.

L'exposició del magistrat va reclamar als polítics 'una actitud més exigent' envers els excessos del món financer, i va alertar els partits que les mesures que es prenguin per sortir de la crisi 'estiguin d'acord' amb el sentir de la ciutadania, tot prioritzant la protecció de les persones més vulnerables i el repartiment dels costos entre els grups socials segons el seu potencial: 'No es poden imposar sacrificis desmesurats als més dèbils'.

Gimeno: «El valor de la justícia ha quedat difuminat amb la crisi»

La postura de Xiol va ser refermada per la intervenció del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, que va defensar que 'sembla que el valor de la justícia ha quedat difuminat amb la crisi', alhora que mantenia que la presència continuada d'injustícies socials 'no ens ha de dissuadir de la recerca de més justícia'. Mentre en l'aire s'intuïen paraules com ara desnonaments i atur, el president de la Generalitat, Artur Mas, va agrair 'la claredat de les exposicions', però va apostar per convidar 'cadascú' que es pregunti què pot fer per sortir de la crisi: 'Crec que ens hem fet poc aquesta pregunta'.