Este artículo se publicó hace 12 años.
Nit de vetlla per l'educació pública
Mestres i alumnes ocupen durant la nit prop de cinquanta escoles i instituts
El professorat ha decidit plantar-se davant els pressupostos de la Generalitat, i ho han fet tancant-se durant tota la nit al seu lloc de treball. Unes 50 escoles d'educació primària, instituts de secundària i llars d'infants de tot Catalunya han estat ocupades durant la nit per mestres i alumnes en senyal de protesta.
"Els recursos cada cop són més escassos i no es fan contractacions, però el nombre d'alumnes augmenta", critica Marc Sangüesa, de la federació d'ensenyament de CCOO. Miguel Cordero, d'UGT, apunta que "s'està vivint un deteriorament de serveis públics com ara les escoles i els instituts, dels quals fins ara podíem estar orgullosos". Ho deien dos sindicalistes veterans a les portes de l'institut Rafael Casanova de Sant Boi de Llobregat, un dels centres en què un grup de professors han passat la nit en vigília per l'educació pública. Al seu costat, un jove mestre d'anglès anava carregant amb una motxilla i el sac de dormir per passar la nit. Carles Piquer fa cinc anys que treballa a l'educació pública i reconeixia que "no m'imaginava que un dia acabaria dormint al gimnàs de l'institut, però ho he de fer per l'educació dels meus fills i els alumnes".
«Els recursos són més escassos, però hi ha més alumnes», diuen des de CCOO
Com ell, una trentena de professors van participar en la tancada de Sant Boi, on prèviament es van fer xerrades i debats durant tota la tarda. Van parlar d'educació, però també van voler anar més enllà i comptar amb la participació de metges de Bellvitge, representants de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i diversos economistes. "L'escola pública pot acabar convertint-se en un gueto perquè la retallada de recursos impedeix que nosaltres puguem donar resposta a les necessitats dels alumnes", es queixava Martín Rodríguez, coordinador de secundària a l'institut.
La participació d'alumnes era més aviat escassa. Una de les poques que hi havia a la sala d'actes era Neus Xavier, alumna de primer de batxillerat, conscient que no hi havia gaires companys de la seva classe: "La majoria diuen: quin pal! I no pensen que sigui important estar aquí, no s'adonen que és el nostre futur i hem de lluitar per ell". Molt a prop estaven el Gabriel González i dos amics seus, tots tres jubilats, que recordaven com als anys setanta van aconseguir el consultori mèdic i l'escola del barri "a base de manifestacions i lluita veïnal". González valorava amb esperança la tancada, però reclamava "més participació dels veïns per sumar forces i una mica més de canya per fer-nos sentir".
Un cop finalitzades les xerrades, es van quedar a passar la nit una trentena de professors, una escena que es va repetir en diverses escoles i instituts, tant de primària com de secundària. En total, una cinquantena de centres han passat la nit de vetlla en protesta per l'aprovació dels pressupostos que avui tiren endavant amb els vots de CiU i el PP. Centres educatius de Barcelona, Badalona i l'Hospitalet de Llobregat, entre d'altres, s'han sumat a la protesta. En llocs com Cornellà de Llobregat han vist com s'ocupaven les aules de quatre dels cinc instituts que té la ciutat després d'una manifestació que va comptar amb la participació de les associacions de veïns per protestar contra les retallades en drets socials.
Metges, economistes i membres de la PAH i participen en les xerrades
Guillotina al ParlamentA més de centres escolars, la protesta va arribar a les portes del Parlament, on es va simbolitzar la reivindicació amb una gran guillotina i la instal·lació de diverses tendes d'acampada. El tancament també el van seguir des dels seus llocs de treball els delegats sindicals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat de Girona (UdG) i la Universitat de Lleida (UdL).
Van fer una cassolada ahir i han ocupat els rectorats d'aquestes quatre universitats per mostrar el seu rebuig a les retallades del Govern, que consideren "un atac brutal contra una universitat pública de qualitat", en paraules d'Alicia Fernández, portaveu de CCOO de la UPC. A la UAB avui se celebrarà el Consell de Govern, que aprovarà una retallada de 4 milions d'euros en personal docent i investigador.
Comentarios de nuestros suscriptores/as
¿Quieres comentar?Para ver los comentarios de nuestros suscriptores y suscriptoras, primero tienes que iniciar sesión o registrarte.