Público
Público

Obiols proposa un canvi "radical i profund" del PSC

El sector catalanista del partit defensa una nova aliança d'esquerres per al 2014

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

L'eurodiputat i exprimer secretari del PSC, Raimon Obiols, va reclamar ahir una 'renovació radical i profunda' del PSC i l'inici d'un procés de reflexió i debat per liderar la construcció d'un nova aliança d'esquerres i catalanista capaç d'aglutinar una majoria social i política en condicions de governar el 2014. Obiols va admetre que el procés serà difícil i exigirà 'canvis i sacrificis', però va assenyalar que és l'única via possible per tornar a governar a Catalunya.

L'alcalde Hereu i el vicesecretari primer del PSC, Miquel Iceta, van seguir junts a primera fila l'estrena de Nou Cicle en el debat intern del PSC. L'auditori del Col·legi d'Advocats de Barcelona es va omplir per al llançament de les tesis del sector obiolista del partit, recollides en un opuscle avançat ahir per Públic. 'Rebutgem les coalicions i no volem per a res un Tripartit III, això que quedi ben clar', va clamar Obiols per aclarir la proposta d'una 'gran aliança amb un mateix programa', on conflueixin els sectors identificats amb el socialisme democràtic, l'ecologisme polític i el tercer pol situat en l'espai del catalanisme d'esquerres.

'Rebutgem les coalicions i no volem per a res un Tripartit III'

Obiols va reiterar les seves crítiques a l'experiència del Tripartit des del seu naixement. 'El pacte del Tinell va ser el d'una coalició freda i d'oportunitat, el que els italians anomenen la lottizzazione', va dir Obiols davant l'atenció expectant de les primeres files i un clamorós silenci. 'El Tripartit va ser asfixiat mediàticament des del primer dia, però ho va fer molt malament', va afegir l'exdirigent socialista, que va carregar amb contundència contra la manipulació sistemàtica de la 'dreta mediàtica'.

'Hem de ser innovadors i competitius contra la dreta mediàtica', va afegir l'eurodiputat, ironitzant sobre la idea de denominar també bipartit el Govern de CiU. Obiols va fer al·lusió fins i tot a 'algun diari que ara juga la carta del sobiranisme malgrat estar imprès en castellà.' 'Estem en un context de doble crisi econòmica i política que es retroalimenten i que fan molt difícil els nostres objectius', va remarcar Obiols, que va acusar un cop més la 'dreta mediàtica' d'encoratjar interessadament el descrèdit de la política. 'Això ja ho deia Franco: vostè faci com jo, no es fiqui en política'', va clamar citant el generalísimo entre un gran xàfec d'aplaudiments.

Nou Cicle va voler presentar-se com un 'moviment sense vocació de part, corrent o tendència', hereu del socialisme catalanista sobre el qual es va articular el procés d'unitat que va donar lloc al PSC. 'Hem complert quinze anys sense presidències, secretaris generals, juntes directives, local social i sense un cèntim', va assenyalar el diputat Daniel Font, un dels destacats impulsors del grup al costat de la candidata a l'alcaldia de Girona, Pia Bosch, l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, i l'eurodiputada Maria Badia.

'Hem de ser innovadors i competitius contra la dreta mediàtica'

Pia Bosch va intervenir en defensa del municipalisme com l''espai de la democràcia més directa i l'espai natural del PSC', i va animar a desafiar el pessimisme amb una 'nova primavera de l'esquerra' en les municipals. L'eurodiputada Maria Badia també va exhortar a convertir el congrés de la tardor en un 'congrés de primavera', però va advertir que 'els canvis que hem de fer no són suaus i necessitem una tramuntanada'. Ignasi Elena va tancar el torn insistint en la mobilització i el compromís. 'El veritable adversari és el desànim, el partit del sofà', va afirmar l'alcalde de Vilanova.