Público
Público

La Pedrera es blinda davant l'arribada de la tuneladora

L'edifici de Gaudí serà protegit amb una pantalla similar a la que es va fer a la Sagrada Família

JORDI SUBIRANA

La Pedrera es blinda contra el pas de la tuneladora Barcino. La màquina que perfora el túnel de l'AVE, entre les estacions de la Sagrera i Sants, està a només 300 metres de l'edifici d'Antoni Gaudí i, per evitar que s'hi puguin produir danys, l'obra arquitectònica es protegeix amb un mur pantalla similar al que es va utilitzar per evitar desperfectes a la basílica de la Sagrada Família. La Barcino passarà per davant de la Pedrera la primavera vinent si no hi ha nous endarreriments en les obres.

El blindatge que s'està duent a terme consisteix a col·locar un reforç estructural a uns 40 metres sota terra format per 33 pilons de formigó, d'1,2 metres de diàmetre cadascun, i 34 micropilons més de 0,25 metres de diàmetre. El mur pantalla format pels pilons i els micropilons s'instal·la entre els fonaments de la Pedrera i el tram de la via, al llarg de quasi tot el carrer de Provença, entre el passeig de Gràcia i Pau Claris. A més, s'està posant un complex sistema d'auscultació a l'edifici i a les fissures ja existents per detectar qualsevol moviment o vibració.

La Barcino arribarà a l'altura de la Pedrera aquesta primavera

Les obres es van aturar per les festes de Nadal i es reinicien aquesta setmana, segons l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif), que depèn del Ministeri de Foment. Per la seva part, la tuneladora dorm a tocar del pou de ventilació, situat a la confluència dels carrers Bruc i Provença. Al llarg del recorregut s'han obert pous de ventilació per poder fer els treballs de manteniment de la màquina.

L'entorn de la Pedrera viu aquests dies de ple les incomoditats de l'obra. El carrer Provença s'ha tallat el trànsit entre Pau Claris i el passeig de Gràcia, i s'ha hagut d'habilitar un itinerari alternatiu per Pau Claris, Mallorca i Aribau.

Una comissió internacional va recomanar les mesures addicionals

La vorera de muntanya de Provença fins a Pau Claris també s'ha tancat i només es permet el pas a veïns i comerciants. Alguns es queixen que les vendes han baixat força des que es van iniciar les obres a l'octubre i lamenten que s'hagin aturat per vacances, perquè això pot suposar que s'acabin més tard del previst. El tancament de la vorera també ha obligat canviar de lloc la cua que els turistes fan al passeig de Gràcia per entrar a la Pedrera i a instal·lar un contenidor per a la venda dels tiquets.

Els treballs per protegir la Pedrera van començar fa un parell de mesos amb el desviament dels serveis i de les canalitzacions d'aigua, gas i telecomunicacions afectades per les obres. Un cop acabada aquesta fase es va començar a construir el mur pantalla.

Segons Adif, els treballs ja es troben en la darrera fase d'execució. La previsió és que estiguin llestos cap al març, abans de l'arribada de la Barcino. Les mateixes fonts van afegir que caldrà fer diversos treballs de manteniment i de supervisió a la màquina abans que comenci a perforar de nou des del pou de ventilació.

La construcció del mur pantalla es va començar a planificar ara fa un any i es realitza a petició de la comissió internacional d'experts que supervisen les obres de l'AVE entre la Sagrera i Sants. Adif va acceptar les recomanacions dels experts, tot i que en un informe previ fet per ells mateixos s'afirmava que les mesures preses eren suficients per garantir la seguretat de la Pedrera, que és Patrimoni Mundial per la Unesco.

A diferència de la Sagrada Família, que contínuament va posar en qüestió la seguretat de l'obra, Catalunya Caixa, propietària de la Pedrera, no ha volgut fer cap valoració sobre les mesures adoptades per evitar desperfectes en l'edifici i s'ha limitat a dir que confien que tot es farà bé. L'entitat financera ha afegit que es van portar a terme les reunions necessàries amb Adif, però que no els van demanar fer cap modificació del projecte.