Público
Público

Pel·lícules contra les barreres mentals

La mostra de cinema gai i lesbià arrenca avui a Barcelona

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Veure una pel·lícula sobre la relació de dues persones del mateix sexe a mitjans dels vuitanta no era fàcil. Precisament per això, des del Casal Lambda van impulsar la Mostra de Cinema Gai i Lesbià. La proposta fa 15 anys que camina i en fa tres que ha adoptat el nom de Fire!!, i a poc a poc s'ha consolidat com una mostra de cinema d'autor i documental que fuig de les etiquetes de gènere i que va dirigida a tots els públics.

El Fire!! ofereix a partir d'a­vui, i fins al 10 de juliol, la possibilitat de veure treballs que no troben cabuda a les sales de cinema comercials. 'Hi ha una problemàtica en l'estrena i comercialització d'aquest tipus de cine. Les antigues vies d'art i assaig han desaparegut, i cada cop hi ha menys sales per poder exhibir pel·lícules. En un món ideal, el nostre somni seria que el pròxim Nadal, a banda de la producció de Disney habitual, la gent fes cua per veure una història d'amor entre homosexuals', explicava ahir a la tarda a Públic Santos Félix, president del Casal Lambda, una entitat dedicada a normalitzar el fet homosexual que va néixer en la clandestinitat fa 40 anys com la primera associació d'Espanya d'aquestes característiques.

Aquesta edició, que s'inau­gura avui amb l'estrena a Barcelona de Le refuge de François Ozon, acull pel·lícules de l'Argentina, el Perú, Israel, els Estats Units, Suècia i Dinamarca, entre altres països. A banda de la secció oficial i de la documental, destaca l'anomenada Som Família, un apartat fonamental per Joako Ezpeleta, director de la mostra: 'Els gais no només som gent jove, hi ha un espectre molt ampli que també inclou la tercera edat. Per això ens va venir de gust fer alguna cosa per a les famílies, donar eines per conèixer la situació de temes com el de l'adopció, tractat al llargmetratge Patrick. 1.5'.

La seu de la mostra és l'Institut Francès, que s'ha volgut sumar a la iniciativa amb la voluntat 'd'activar una sana i generosa curiositat, d'entendre i d'acceptar'. L'objectiu del Fire!! és arribar a tot tipus de públic, obrir mirades, tallar etiquetes i escombrar barreres mentals.