Público
Público

"Perdó per ser policia"

Prop de 10.000 bombers, personal de presons i policies s'uneixen contra les retallades  

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Set en punt de la tarda. Plaça de Sant Jaume. Una imponent formació d'antiavalots custodia l'entrada al Palau de la Generalitat. Davant seu, una munió de funcionaris descontents per les retallades als seus sous i les condicions en què treballen. Per la plaça es despleguen petits grups de policies de la Brigada Mòbil, que de tant en tant saluden alguns dels manifestants. A què es deu aquesta insòlita estampa? Els funcionaris indignats no són metges, ni infermeres ni professors. Són bombers, funcionaris de presons, agents rurals... i policies.

Els policies duen armilles reflectores i fan soroll amb els xiulets i les sirenes Uns 12.000 funcionaris, segons els convocants, i 6.000 segons la Guàrdia Urbana van marxar Via Laietana avall per reivindicar el sistema de seguretat pública. També per denunciar la 'demagògia' del Govern, que pretén presentar-los com uns 'privilegiats' per aplicar-los les tisores. Per això, un home amb un cartró penjat del coll demana perdó. 'Perdó per ser policia. Perdó per haver passat els darrers 15 anys en un pis de 75 m2, i per haver-me de fer càrrec dels meus tres fills'.

'El Govern fa d'una crisi econòmicauna crisi social', avisa el manifest

Molts dels policies duen posada l'armilla reflectora, i es fan sentir amb xiulets i sirenes. N'hi ha que tenen problemes de vestuari: 'No puc cordar-me el cinturó i abaixar-me els pantalons a la vegada', criden. La lectura del manifest llança un missatge sense embuts contra la Generalitat: 'Les retallades emmascaren una precarització dels serveis públics'. I també una advertència: 'El Govern està convertint el que és una crisi econòmica en una crisi social, davant la qual la resposta no pot ser policial, sinó el diàleg'. Algú ha llançat dos ous contra els agents uniformats, i això que la massa està doblement custodiada, pel dispositiu oficial i per un cordó dels mateixos funcionaris.

Els antivalots, en una imatge insòlita, fan grupets amb alguns manifestants

Passada poc més d'una hora des de l'inici, la protesta es dissol sense incidents i arriba l'hora de les valoracions. 'Ha estat un bon missatge per a l'Administració', diu Toni Castejón, del SME-CCOO de Mossos. 'Esperem que hi hagi ressò, perquè si no les conseqüències seran devastadores', augura Cristina Mérida, de la secció de presons de CCOO. Dalt de tot, el conseller Felip Puig sembla no entendre els problemes del vestuari: 'Tots s'han d'estrènyer el cinturó', repeteix.