Público
Público

El pitjor col·lapse de Sant Joan en cinc anys

Més de 230.000 cotxes provoquen retencions quilomètriques

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Va ser la pitjor jornada de trànsit en cinc anys en el marc d'una revetlla de Sant Joan, l'antesala d'una nit que ja arribava tocada per les despeses en petards i coques congelades per la crisi. A la nit, les fogueres, els correfocs i les revetlles van aportar la normalitat de la tradició en la nit més curta de l'estiu i en les primeres hores d'un llarg pont.

L'operació sortida va transformar ahir moltes carreteres catalanes en un vesper de vehicles, amb l'AP-7 convertida en el màxim exponent, en acumular 30 quilòmetres de retencions intermitents entre Sant Cugat del Vallès i la Roca del Vallès a primera hora de la tarda. Va haver-hi cues a les autopistes, retencions a les rondes de Barcelona, problemes en totes les vies de sortida de l'àrea metropolitana i afectació fins a les costes de Girona i Tarragona.

Dos atropellaments compliquen la circulació de trens de les línies R1 i R4

Va passar el que havia previst el Servei Català de Trànsit, que va desplegar més de 2.000 mossos d'esquadra per a una operació complicada, motivada per la combinació de la revetlla de Sant Joan i un pont festiu de quatre dies. En total, 230.000 vehicles van sortir de l'àrea metropolitana, el 40% dels cotxes preparats per moure's entre ahir i avui.

Si bé l'AP-7 va protagonitzar en sentit nord les cues més llargues, en sentit sud també va viure retencions de fins a 17 quilòmetres entre Sant Cugat del Vallès i el peatge de Martorell. A la C-31 va haver-hi cues de fins a 9 quilòmetres entre Platja d'Aro i Calonge, similars a les viscudes a l'autopista del Maresme (C-32) entre Sant Adrià i Montgat, tot i que es van registrar altres retencions en diversos trams. A l'A-2, entre Sant Andreu de la Barca i Abrera, s'hi van acumular 12 quilòmetres de cues.

Les complicacions per moure's es van traslladar també al transport públic. Dos atropellaments un de mortal a Sant Adrià del Besòs i Sant Feliu de Llobregat a quarts de nou del vespre van afectar dues línies de Rodalies, la R1 (Molins de Rei - Maçanet) i la R4 (Manresa - Sant Vicenç de Calders), que van obligar a reduir el servei a dos trens per hora i per sentit.

L'AP-7 va patir retencions de fins a 30 km entre Sant Cugat i La Roca

Els problemes del trànsit van dificultar a molts catalans la celebració d'una revetlla tocada per la crisi. Les vendes de petards van caure entre un 5% i un 10% i es calcula que cada català s'hi va gastar al voltant de 30 euros. La d'aquesta matinada ha estat la primera revetlla que se celebrava amb la directiva europea que regula les festes del foc en marxa. L'Ajuntament de Barcelona va permetre a la capital catalana l'encesa de catorze fogueres i l'organització de deu revetlles a tota la ciutat. Un total de 625 punts de venda estaven autoritzats per distribuir petards.

Una quantitat similar a la invertida en petards es preveu que es gasti cada català en coques de Sant Joan. El Gremi de Pastissers xifra en 1,7 milions les coques venudes aquest any, tot i que més petites per reduirla factura final per minvar l'afectació per la crisi.