Público
Público

Platges en pau, l'altra cara de la revetlla

La tragèdia de Castelldefels va trencar una de les nits de Sant Joan més tranquil·les

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Mentre a Castelldefels es vivia el drama de la mort de dotze persones atropellades per un tren, milers de ciutadans, que ignoraven el que havia passat al costat d'una de les platges més populars de Catalunya, tornaven a menjar coca, veure cava i fer tronar la nit a ritme de petards. Era l'altra cara de la moneda, amb carrers de tot el país vestits de festa per celebrar l'arribada de l'estiu en la nit més curta de l'any. A les localitats costaneres, la platja va ser un cop més el lloc de trobada per excel·lència d'aquells que van decidir passar la revetlla fora de casa.

A Barcelona, la festa es va desenvolupar sense incidents remarcables. Unes 75.000 persones van anar a les nombroses festes que ocupaven el litoral de la ciutat, des de l'Hotel Vela fins a la platja de Llevant. Fogueres, focs artificials i ganes de passar-s'ho bé al ritme de la música que va sonar als xiringuitos que s'escampen per les platges. Famílies senceres van establir el seu campament a la sorra. A les tendes de campanya, els més petits descansaven de matinada, mentre la resta gaudien de la festa reunits a la vora del foc. Com cada any, hi havia qui s'atrevia a capbussar-se al mar, on l'aigua rondava els 20 graus, i tornaven mig nus a posar-se una altra copa.

Unes 75.000 persones van anar a les platges de Barcelona, menys que altres anys

La normativa municipal només havia autoritzat 14 fogueres a la ciutat, però en molts trams de platja n'hi havia una cada vint metres, i la seva llum se sumava als malabarismes amb foc que feien alguns dels assistents .

La línia 4 del metro va convertir-se gairebé en una festa més. Els vagons anaven plens a vessar de joves sorollosos, embrancats en una guerra de càntics on l'esperit del mundialde futbol va estar molt present, representat en les banderes que, orgullosos, duien joves brasilers, xilens o mexicans. L'únic incident remarcable es va produir cap a les dues de la matinada a l'estació de Selva de Mar, quan un noi en bicicleta que s'havia equivocat d'andana va intentar creuar les vies i, en veure que venia un comboi, va abandonar la bicicleta al mig dels rails i el metro la va envestir. El noi en va sortir il·lès, i el servei es va restablir al cap de deu minuts.

Els serveis de neteja van recollir 21 tones de brossa escampada per la sorra

La revetlla d'aquest any també va estar marcada per un notable descens del nombre d'atencions sanitàries, que es van reduir a la meitat, la majoria motivades per cremades i afectacions oculars produïdes per les fogueres i els petards, en una nit on no es va registrar cap accident mortal a les carreteres, segons informava ahir el Servei Català de Trànsit. Un 7% dels controls d'alcoholèmia van donar positiu. Els Bombers de la Generalitat van fer prop d'un miler de sortides, la majoria per apagar petits incendis provocats pels llançaments de petards. La Guàrdia Urbana va detenir dotze persones, principalment per delictes de lesions, robatori amb força i agressions, i va intervenir gairebé 16.000 begudes alcohòliques destinades a la venda ambulant.

Les platges de Barcelona es van buidar ràpidament i sense incidents. En tocar les sis, la música dels xiringuitos es va apagar, i el cel començava a guanyar claror. Aquells que encara no havien marxat esperaven la sortida del sol asseguts en petits grups. Vint-i-una tones de brossa s'escampaven per la sorra al llarg del litoral. La xifra d'assistents va ser de 75.000 persones, inferior a la de l'any passat (82.000), fet que va agilitar l'operació de desallotjament i neteja de les platges que van dur a terme agents de la Guàrdia Urbana i els serveis municipals de neteja. A les 9.30 h,les platges ja estaven llestes per als banyistes matiners.