Público
Público

La pobresa que genera la crisi posa a prova la Creu Roja

Creix l'ajuda per menjar

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

La Katia es va comprar un pis amb la seva parella i es va quedar embarassada. Auxiliar d'infermera sociosanitària, treballava donant atenció a nois discapacitats. Però les coses es van torçar. Amb la crisi va perdre la feina i el seu company la va deixar i no es va fer càrrec de cap despesa. Amb un nadó de 15 mesos, sense ingressos, amb grans dificultats per trobar feina i una hipoteca a les esquenes, la Katia forma part de la gran bossa de persones que, de sobte, necessiten ajuda per poder tirar endavant.

La Creu Roja va constatar ahir que a Catalunya continua augmentant el col·lectiu amb dificultats per fer front a les seves necessitats bàsiques, principalment d'alimentació. L'organisme va atendre quatre vegades més usuaris l'any passat respecte a l'anterior per l'impacte de la crisi, amb un total de 207.247 beneficiaris, i està veient com durant aquest començament del 2010 continua registrant cada vegada més demanda pels seus serveis, en especial de dones, joves i infants.

L'entitat va atendre l'any passat quatre vegades més sol·licituds

El 2009 va repartir aliments a 102.745 persones. Les caixes de menjar que abans es destinaven a països en vies de desenvolupament es distribueixen ara a Catalunya. Les famílies monoparentals són les principals destinatàries d'aquestes ajudes.

Les oficines de la Creu Roja de tot el territori no donen l'abast. 'Molta gent ve per explicar-nos la seva situació i demana menjar', explica el coordinador de l'assemblea local, César Martínez.

Només l'oficina de Cer­da­nyola va repartir l'any passat lots amb aliments a 534 persones. Des de començaments d'any els usuaris s'han duplicat fins als 1.280. En total ha entregat 36.000 euros en menjar. La meitat dels diners els aporta l'oficina local, a través de les donacions dels socis i de la loteria, i l'altra meitat prové del fons de solidaritat de l'organització. Tot i la crisi, també hi ha més socis que de forma solidària aporten diners, conscients de la situació que viuen moltes persones.

'Fem fins on arribem', diu el coordinador local de Cerdanyola

L'organització distribueix les caixes als inscrits en els serveis socials municipals, que fan el diagnòstic de la seva situació i estableixen les prioritats. 'Fem fins on arribem', diu el coordinador.

Els lots amb menjar contenen els principals aliments per permetre una alimentació equilibrada. Hi ha arròs, pasta, llaunes de peix i carn, llet i melmelada, entre altres coses. Hi ha caixes especialment preparades per a famílies monoparentals i d'altres per a famílies de fins a quatre persones. El contingut permet que puguin menjar durant un mes sencer.

En nou anys de voluntariat, Núria Llorens mai havia vist tanta necessitat d'ajuda. 'Truquem als usuaris i els diem quan poden venir a buscar el menjar. Vénen amb el carret de la compra. No poden carretejar-ho tot, perquè pesa molt i no tenen cotxe, de manera que els guardem el que no es poden endur', explica. Aquesta mestra de 58 anys assegura que l'ajuda 'els és molt útil'. A la voluntària la sorprèn que 'cada vegada ve més gent jove i de mitjana edat'.

La Creu Roja també reparteix kits d'higiene. 'Em donen bolquers, que si els comprés valen molts diners. El que m'estalvio ho puc destinar a altres coses, com ara la llum i l'aigua del pis o medicaments', explica la Katia. Els 420 euros que ingressa per la renda mínima d'inserció de la Generalitat no són suficients per pagar les despeses bàsiques, i encara menys la hipoteca. El banc ha iniciat el procés per fer-la fora de casa. Mentre no troba feina, no es vol quedar creuada de braços i utilitza el temps per continuar-se formant.

La despesa en ajudes econòmiques del Programa Interdepartamental de la Renda Mínima d'Inserció de la Generalitat va augmentar un 44% el 2009 segons l'Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques. El nombre de llars ateses va arribar a les 22.000 famílies, davant les 13.700 del 2008.