Público
Público

El PP marca el pas al Govern també en els comptes del 2012

Sánchez-Camacho oficialitza un nou pacte amb el Govern que anirà més enllà de la matèria pressupostària

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Les dues formacions de la dreta catalana ja van pactar el pressupost del 2011, que es va saldar amb una dràstica reducció de la despesa pública que va afectar també sanitat, educació i benestar social. I malgrat els oferiments de les noves direccions del PSC i d'ERC a Artur Mas, els populars han tornat a ser elegits per CiU per consagrar una nova onada de retallades.

Si el 2011 es va produir una reducció de la despesa no financera del 9,1%, aquest any es durà a terme una nova retallada del 0,7%. Respecte al pressupost del 2010 del Tripartit, CiU i PP han retallat 2.609.000 d'euros. I si la Generalitat ja va ser la primera administració espanyola a presentar un pressupost a la baixa l'any passat, no seria estrany que els comptes que el Parlament aprovarà aquesta mateixa setmana serveixin de nou com a full de ruta per als comptes de Mariano Rajoy.

L'acord segella el copagament farmacèutic i noves retallades

En els últims mesos, els acords entre CiU i PP han estat constants. Aferrats a la doctrina de reducció de dèficit dictada des de les instàncies europees, han coincidit a aplicar mesures neoliberals basades en la reducció de la despesa pública. Però a partir de l'aplicació d'aquests preceptes que no han impedit que Catalunya lideri la destrucció d'ocupació espanyola han trobat acords molt diversos. Així, CiU va accedir a deixar l'Ajuntament de Badalona a mans del xenòfob Xavier García Albiol i les dues formacions van pactar a les diputacions catalanes.

Sánchez-Camacho, molt conscient del moment històric que viu un partit històricament arraconat per campanyes com la que va emprendre contra l'Estatut, va aprofitar ahir la circumstància per assegurar que l'aliança de la dreta a Catalunya no serà puntual: 'Si a algú li molesta que el PP sigui determinant, que s'hi comenci a acostumar'. A més, Sánchez-Camacho es va felicitar pel fet que Mas hagi 'escollit soci'.

Ni el Govern ni CiU van voler fer la mateixa valoració. Mas, que en la seva investidura va afirmar que aquesta seria la legislatura de la 'transició nacional catalana', sap que les bases de la seva federació desaproven uns acords que van arrencar el 1996 amb el pacte del Majestic subscrit per José María Aznar i Jordi Pujol. L'executiu va reiterar ahir que el seu acord escrit té els límits del paper i el grup de CiU va tornar a parlar de geometria variable per pactar.

'Si a algú li molesta que el PP sigui determinant, que s'hi acostumi'

CiU i PP han acordat aquest any una pujada de taxes, com la de l'aigua o el transport, que ha estat molt criticada pel fet de ser de facto una pujada d'impostos lineal i no progressiva. Però la mesura més polèmica en què s'han posat d'acord és a aplicar un model de copagament farmacèutic pel qual es pagarà un euro per recepta. Només els col·lectius en risc d'exclusió estan dispensats d'aquesta nova taxa, de la qual no se salven els malalts crònics fins a la 62a recepta de l'any. A més, el PP ha aconseguit que la taxa turística no s'apliqui fins passat l'estiu, de manera que els 100 milions d'euros de recaptació que es preveien per aquest concepte implicaran retallades o augments en la pressió fiscal.

L'any 2012 vindrà marcat també per la no contractació de funcionaris, una norma a la qual el PP ha posat una excepció en la línia del que disposa Rajoy en l'administració central: els Mossos d'Esquadra podrien ser l'excepció.

El PP aconsegueix que la taxa turística no s'apliqui fins després de l'estiu

Pel que fa al control del dèficit, les dues formacions volen impulsar una llei segons la qual la despesa no financera del exercici següent quedarà fixada pel Parlament abans de la presentació dels comptes. A més, per aquest mateix any s'emprendrà una segona i dràstica retallada d'empreses i organismes públics que suposarà la desaparició del 25% d'aquestes entitats. L'any passat ja se'n va suprimir un 10%, i una dotació pressupostària del 25%.

Tal com va passar l'estiu de 2011, CiU ha deixat al PP tota l'escenificació de l'acord i els populars s'hi han abocat amb entusiasme. Després de molts dies de negociacions que segons l'oposició eren només escenificació d'un acord previ, els populars van acabar ahir amb la gota malaia que han patit els socialistes, veient com el tercer grup del Parlament els robava protagonisme a diari.

L'assoliment de l'acord reflecteix la situació de necessitat que té CiU al Parlament i contrasta amb un PP que, amb majoria absoluta, no necessita d'altres suports al Congrés. CiU no ha desaprofitat ocasions per mostrar la seva proximitat amb els conservadors: va votar a favor de la retallada dictada per Mariano Rajoy després de la seva arribada a la Moncloa i també s'ha manifestat a favor de la dura reforma laboral imposada pels populars.

La dreta catalana acorda una reducció del 25% d'empreses públiques

L'actitud amistosa de CiU envers el PP es va veure ahir fins i tot en la cessió a la formació de Sánchez-Camacho de la facultat d'apuntar-se polítiques socials recollides en aquests pressupostos, com són la construcció i posada en marxa de 12 escoles o instituts i quatre equipaments mèdics, així com la publicació d'un extens catàleg de prioritats en matèria d'infraestructures. Els populars s'apunten així el mèrit d'una de les escasses inversions que contenen uns pressupostos que pel Govern han estat 'difícils'.

I tot plegat arriba només un dia després que el Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, fes públic que durant l'any 2011, i com a conseqüència directa de les retallades, es va batre el rècord de queixes dels ciutadans respecte al tracte que reben de l'Administració.

Però Artur Mas ja ho va avisar: tocaven dos anys d'austeritat i ,en aquest context, ningú millor per pactar pressupostos que el PP.