Público
Público

El PP s'absté i salva a CiU les retallades de sanitat

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Després de moltes crítiques i llargues discussions, finalment el PP es va abstenir ahir en la votació dels pressupostos de Salut i va permetre que el Govern tirés endavant les dràstiques mesures per reduir la despesa en aquest sector. Per justificar la seva abstenció (fins ahir els populars també s'oposaven a les retallades), la diputada del PP, Eva García, va defensar que no es poden 'boicotejar' els comptes de la Generalitat i va assegurar que s'han inclòs algunes millores en el redactat final.

Aquestes petites millores no van convèncer la resta de partits de l'oposició, que van acusar el Govern de deixar el sector sense recursos i de tirar pel dret una decisió tan important que no té gens de consens. El diputat del PSC, Josep Maria Sabaté, va demanar al conseller Boi Ruiz que busqui més 'consens polític' i va alertar que s'està confonent uns pressupostos austers i trencar la cohesió social. El diputat va assegurar que fa la sensació que el sector 'va per lliure, els centres i hospitals redueixen els serveis, no renovem contractes i s'incrementen les llistes d'espera'.

ERC denuncia l'estat en què quedarà la sanitat primària amb la tisorada

També van ser durs amb les seves crítiques els diputats d'ICV-EUiA i ERC, que havien presentat esmenes a la totalitat en aquests pressupostos. Segons Laia Ortiz (ICV-EUiA), 'el que està notant la població és el tancament de plantes i quiròfans i ja hi ha treballadors que estan al carrer'. També va lamentar que Catalunya 'serà la dotzena en inversió en salut per habitant' i ho va considerar 'un daltabaix per al sistema'. Carme Capdevila, diputada d'ERC, va advertir que amb aquestes retallades no es podrà demanar als professionals sanitaris que ofereixin serveis de qualitat quan hi ha una demanda més gran i menys recursos. Capdevila va centrar les seves crítiques en com es veurà perjudicada la sanitat primària i, fins i tot, va dir que retiraria l'esmena si es millorava aquest punt, però no va ser així.

En la seva defensa, el conseller Boi Ruiz va acusar els sindicats de no haver signat l'acord que garantia que no hi hauria cap ERO: 'Els governs no podem fer sols les coses, necessitem els agents socials, i no fa la sensació que siguin corresponsables de salvar llocs de treball, sembla que s'està en altres batalles davant l'estupefacció de tothom', va manifestar. Els sindicats van denunciar que l'acord no comprometia ningú.

El conseller Boi Ruiz censura els sindicats per no voler signar el pacte

La jornada d'ahir va estar també marcada per la tensió en dos centres on direcció i sindicats estan negociant la retallada imposada pel departament. La direcció del consorci sanitari del Parc Salut Mar va refusar el pla de mesures plantejades pels sindicats per mirar de salvar el lloc de feina de 60 dels 194 treballadors afectats per l'ERO que aquest consorci va anunciar el 16 de juny. Segons va explicar el comitè d'empresa, el pla que van proposar suposava un estalvi de 2,5 milions d'euros en un consorci participat per la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona que controla l'Hospital de l'Esperança, el Centre Fòrum, el Centre Peracamps i l'Emili Mira i López de Santa Coloma.

A l'Hospital de Bellvitge, al seu torn, ahir es van produir protestes en forma de vaga. Un de cada cinc metges van fer vaga per denunciar que centenars d'eventuals es quedaran a l'atur a partir d'aquest estiu.