Público
Público

El PSC ajuda CiU a protegir Jaume Camps

Els dos partits veten la compareixença de l'exdirigent convergent

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Que el PSC i CiU estiguin en peu de guerra no vol dir que no hi hagi aliances concretes. Els convergents cridaven ahir que la comissió parlamentària és 'una caça de bruixes' i que el Parlament està fent un 'exercici de maccarthisme', i després coincidien amb el PSC a vetar la compareixença de l'històric exdiputat de CiU, Jaume Camps. De fet, només el PP i el grup mixt van mantenir la petició que Camps respongui davant del Parlament.

Tots dos partits van reclamar la presència de Camps a partir dels documents trobats al Palau de la Música i ja en mans del jutge i dels parlamentaris que vincularien Camps amb pagaments de Ferrovial. Els nous papers apunten que l'exresponsable del Palau, Fèlix Millet, va pagar 13.000 euros per l'última campanya municipal de CiU a L'Ametlla del Vallès (Barcelona), on tenia interessos.

El grup mixt diu que la decisió del PSC i CiU és un exemple de «sociovergència»

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va posar ahir la decisió de CiU i PSC com a exemple de 'sociovergència per tapar la corrupció' que impera a Catalunya, i va acusar CiU de pactar amb el PSC a canvi de 'no treure altres morts de l'armari'.

En la mateixa línia, la portaveu del PPC al Parlament, Dolors Montserrat, va assegurar que Tripartit i CiU 'han precipitat el final de la comissió' i demostren que 'es tapen les vergonyes' en oposar-se a la sol·licitud feta pels populars.

No és el primer cop que el PSC manté aquesta actitud ambivalent en la comissió: va ser el darrer membre del Tripartit a donar-hi suport, va votar en contra de la compareixença de Millet i Montull quan eren a la presó i va votar en contra de les citacions de Felip Puig i Pere Macias.

Els socialistes també es van oposar a la citació de Puig i Macias

Entre la documentació trobada als ordinadors del Palau hi ha una carpeta anomenada 'Jaume Camps. Dilluns 24/3 a les 11'. En aquesta carpeta hi ha un document, sense capçalera ni data, en què apareixen una sèrie de quantitats mecanografiades i on es perfila part d'un paper, adjuntat amb un clip, amb el nom manuscrit de Jaume Camps al costat de dues indicacions: 'Pagament 105.000 m. Ferrovial' i 'Autopista'.

Les xifres mecanografiades del document es desglossen de la següent manera: '105.000.000 euros' (i el seu equivalent en pessetes), 'el 4% = 4.200.000 euros' i 'FOC (que podria correspondre a Fundació Orfeó Català) 1,5% = 1.575.000'. Aquests percentatges coincideixen amb els anotats en altres arxius trobats al Palau, ja inclosos en la causa, i que al·ludeixen al pagament de presumptes comissions del 4% per part de Ferrovial per obres públiques adjudicades per la Generalitat, de les quals un 2,5% anirien a parar a CDC i un 1,5% al Palau, segons dedueix el Tripartit.

La nova carpeta conté una desena d'expedients sobre concursos d'adjudicació d'obres en carreteres i projectes de reg: Ferrovial era aspirant a tots juntament amb les principals empreses del sector. Cap de les obres va ser adjudicada a Ferrovial.